För länge sedan var en gåva med getkött uppskattad - ja, t o m älskad - även om köttet kom från en gammal get och måste kokas länge för att bli ätbart. I Kalabrien är detta recept fortfarande uppskattat även om namnet på rätten i folkmun kan översättas med "maccarroni med skitkött", Men det blir gott av alla ingredienser!

Portioner |
personer
|
Ingredienser
- 600 gr makaroner
- För marinaden
- vitt vin
- 1 st lök
- 1 st morot
- 1 st lagom stor selleri
- 2 st (minst) vitlöksklyftor
- 3 st lagerblad
- 1 kvist rosmarin
- 1 knippe persilja
- För sås
- 400 gr getkött
- 700 gr tomatsås på burk
- 1 kopp vitt vin
- 4 dl buljong eller varmt vatten
- 2 st chili
- 4 st lagerblad
- q.b. pepparkorn
- 1 dl extra jungfruolja
- q.b. salt
- • Style
Ingredienser
|
![]() |
Instruktioner
- Skär getkött och lägga det i en stor skål. Täck med vitt vin.
- Skala och skiva grönsaker i små bitar och lägg dem i marinaden tillsammans med köttet och örterna.
- Täck skålen med plastfolie och förvara i kylskåp i minst 4 timmar.
- Efter 4 timmar: ta bort köttet och grönsakerna (samt örterna) och separera köttet från grönsakerna.
- Hacka grönsakerna och örter från marinaden (utom lagerblad som tas bort).
- Hacka getkött i små bitar eller mal det med en köttkvarn (eller mixer - fast det har jag aldrig provat).
- Värm oljan i en gjutjärnsgryta tillsammans med chili och fyra nya lagerblad.
- När oljan blivit varm, tillsätt de hackade grönsakerna, kryddorna och stek i 5 minuter på medelvärme.
- Öka värmen och tillsätt getköttet, stek i 5 minuter under omrörning tills köttet blivit torrt.
- Häll på vinet och låt det koka tills allt avdunstat (på hög värme).
- När alkoholen har avdunstat helt, tillsätt tomatsås, salt och buljong.
- 12. Sänk värmen och koka i några timmar (minst 4 timmar säger originalreceptet, men då är det nog en seg gammal get som avses) med halvslutna lock under omrörning. Men det är så med italienska pastasåser; de blir bara bättre och bättre för varje timme man låter dem koka.
- Koka makaronerna i saltat vatten, häl av vattnet och blanda med såsen när denna är klar.
- Garnera skålen med ruven pecorinoost och, om så önskas, några hackade chilifrukter.