Honungsglaserat grillspett med sataysås

Skriv ut recept
Honungsglaserat grillspett med sataysås
Förberedelsetid 20 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Passiv tid 1-8 tim
Portioner
personer
Ingredienser
Förberedelsetid 20 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Passiv tid 1-8 tim
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Blanda alla ingredienser till marinaden (se ovan).
  2. Lägg det tärnade getköttet i marinaden, låt dra minst en timme (men gärna flera timmar eller över en natt). Om du använder segare delar av geten än steken så måste du koka getköttet mört innan du lägger det i marinaden för att dra.
  3. Ta upp getköttet. Spara marinaden. Trä på köttet på 8 oljade träspett växelvis med röd och grön paprika samt svamp.
  4. Lägg på en förvärmd grill och grilla på hög värme i ca 5 minuter. Pensla med marinaden hela tiden och vänd spetten.
  5. Sänk värmen till medelhög och fortsätt i ytterligare 10 minuter, rotera spetten ibland och pensla på med marinad tills det är klart. Servera med sataysås, en sallad och cous cous.
Receptanteckningar

 Så här kan du göra marinaden och sataysåsen:

Marinad:

2 msk honung
2 msk sojasås
1 msk citronsaft
1 msk sherry [valfritt]

Sataysås:

30 gram smör
1 lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, krossade
2 msk jordnötssmör
1 tsk currypulver
1 tsk soja
1 tsk chilisås (söt, mild eller het efter smak)
125 ml vatten
1 msk citronsaft

Värm smöret i en kastrull. Fräs löken och vitlöken i ca 2 minuter. Tillsätt curry och koka i en minut. Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda utan lock tills det tjocknar.

Till rätten kan du servera en sallad och cous cous smaksatt med citrus och/eller chili.

Chevon Bourguignon

 

Skriv ut recept
Chevon Bourguignon
Förberedelsetid 30 min
Tillagningstid 3 tim
Portioner
6 personer
Ingredienser
Förberedelsetid 30 min
Tillagningstid 3 tim
Portioner
6 personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Bryn köttet i en järngryta på medelhög värme i olivoljan, ta upp på en tallrik och ställ det åt sidan.
  2. Lägg den skivade löken i grytan, fyll efter ett tag på med lite vatten och koka i några minuter under omrörning ur grytan, tills löken är mjuk och gyllengul.
  3. Tillsätt den krossade vitlöken och koka i en minut, tillsätt sedan balsamvinäger och rör om för att lossa bitar som fastnat i grytan.
  4. Lägg sedan åter köttet i grytan, tillsätt mjölet och rör ut allt väl.
  5. Tillsätt några kvistar av timjan och tillsätt tillräckligt mycket köttbuljong och vin för att få vätskan att nästan täcka köttet.
  6. Lägg på lock och koka allt i 2 ½ -3 timmar, tills köttet är mycket mört.
  7. Mot slutet av koktiden, värm smöret i en stekpanna över medelhög värme och stek svampen och pärllöken tills de börjar få färg - de ska vara fint gyllene - och rör sedan ner dem i resten av grytan. Servera rätten varm, över ett gott potatismos.