Bräserad getlägg

Skriv ut recept
Bräserad getlägg
Förberedelsetid ca 20 minuter
Portioner
personer
Ingredienser
Förberedelsetid ca 20 minuter
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 125 grader. Klappa in läggen i salt och peppar.
  2. Häll i oljan i en stekgryta som du kan sätta i ugnen. Lägg i löken, vitlöken, citronen i klyftor, chilin och rosmarinkvistarna.
  3. Lägg i läggen i grytan. Rör om lite så den får alla goda ingredienser runt om sig.
  4. Sätt in allt i ugnen och vänta ca 4 timmar på att det ska bli klart. Du kan kanske höja temperaturen något för att få det klart lite tidigare. Kolla då och då.
  5. Servera klyftpotatis, brysselkål och en egen ketchup till detta.

Maccheroni con ragu di capra

Skriv ut recept
MACCHERONI CON RAGÙ DI CAPRA
För länge sedan var en gåva med getkött uppskattad - ja, t o m älskad - även om köttet kom från en gammal get och måste kokas länge för att bli ätbart. I Kalabrien är detta recept fortfarande uppskattat även om namnet på rätten i folkmun kan översättas med "maccarroni med skitkött", Men det blir gott av alla ingredienser!
Portioner
personer
Ingredienser
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skär getkött och lägga det i en stor skål. Täck med vitt vin.
  2. Skala och skiva grönsaker i små bitar och lägg dem i marinaden tillsammans med köttet och örterna.
  3. Täck skålen med plastfolie och förvara i kylskåp i minst 4 timmar.
  4. Efter 4 timmar: ta bort köttet och grönsakerna (samt örterna) och separera köttet från grönsakerna.
  5. Hacka grönsakerna och örter från marinaden (utom lagerblad som tas bort).
  6. Hacka getkött i små bitar eller mal det med en köttkvarn (eller mixer - fast det har jag aldrig provat).
  7. Värm oljan i en gjutjärnsgryta tillsammans med chili och fyra nya lagerblad.
  8. När oljan blivit varm, tillsätt de hackade grönsakerna, kryddorna och stek i 5 minuter på medelvärme.
  9. Öka värmen och tillsätt getköttet, stek i 5 minuter under omrörning tills köttet blivit torrt.
  10. Häll på vinet och låt det koka tills allt avdunstat (på hög värme).
  11. När alkoholen har avdunstat helt, tillsätt tomatsås, salt och buljong.
  12. 12. Sänk värmen och koka i några timmar (minst 4 timmar säger originalreceptet, men då är det nog en seg gammal get som avses) med halvslutna lock under omrörning. Men det är så med italienska pastasåser; de blir bara bättre och bättre för varje timme man låter dem koka.
  13. Koka makaronerna i saltat vatten, häl av vattnet och blanda med såsen när denna är klar.
  14. Garnera skålen med ruven pecorinoost och, om så önskas, några hackade chilifrukter.

Stracotto di capra

Skriv ut recept
Stracotto di capra
Om geten är slaktad under perioden juli till augusti, då geten når sin högsta vikt, kommer fettet att berika smakupplevelsen.
Förberedelsetid ½ tim
Tillagningstid 2 tim
Portioner
personer
Ingredienser
Förberedelsetid ½ tim
Tillagningstid 2 tim
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Bryn köttet med olivolja och vitlök i ca 10 minuter, ta bort köttet från pannan och lägg det i en skål/fat. Häl i tomatsåsen i pannan där köttet har brynts. Koka upp sakta, lägg tillbaks köttet i såsen och tillsätt basilika och chili. Koka under ca två timmar på låg värme. Använd såsen och slå den över lite pasta, t ex orecchietti. Bryt lite ost, t ex en cacioricotta eller annan god mjukost, och strö den ovanpå såsen. Mycket gott!
  2. Köttet serveras på en spegel av varm sås, tillsammans med en valfri grönsak. Potatis - kokt, stekt, ugnsbakad - behövs inte, men vill du ha det går det naturligtvis också bra.

La capra alla neretese (2)

Skriv ut recept
La capra alla neretese
Detta är en läcker huvudrätt med getkött som huvudingrediens. Den tillagas under påskhelgen i Abruzzo. Det är en traditionell maträtt, välsmakande och mycket speciell.
Förberedelsetid ½ timmar
Tillagningstid 2 timmar
Portioner
personer
Ingredienser
Förberedelsetid ½ timmar
Tillagningstid 2 timmar
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skär köttet i lagom stora bitar, och tvätta det sedan under rinnande vatten om det behövs. Skala löken och skär den i småbitar. Lägg detta i en gryta stor nog att rymma allt, bryn med lite olja i botten, och smaksätt sedan med kryddnejlika, vitlök och citronskal. Tillsätt även sellerin. Täck allt med tomater och vatten och sjud i en och en halv timme eller tills köttet faller sönder. Tillsätt mer vatten vid behov.
  2. Stek paprikan mot slutet av koktiden och lägg över den i grytan de sista 2-3 minuterna av koktiden.

Getherdens paj

Skriv ut recept
Getherdens paj
Servera denna saftiga paj med en sallad och ett gott bröd till. Ett rött vi till detta gör måltiden minnesrik.
Förberedelsetid 45 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Portioner
personer
Ingredienser
Förberedelsetid 45 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Hacka löken och bryn den i en stor gryta.
  2. Tillsätt köttfärsen och bryn runtom.
  3. Sätt på potatisen för kokning ca 20 minuter. Du kan ha skalet på om du vill.
  4. När färsen har brynt klart lägger du i örter, worcestersås, buljongen, vitlök, chili, morötter och ärtor. Koka allt 5 till 10 minuter tills grönsakerna börjar mjukna.
  5. Sätt ugnen på ca 200 grader C.
  6. Mosa potatisen och blanda med mjölk och smör.
  7. Placera färs- och grönsaksröran i en ugnsfast form och täck med potatismoset. Strö över ost så det täcker.
  8. Placera i varm ugn och i 25 till 30 minuter, eller tills ytan har en vacker färg.