Polpette pere e Blu di capra

Skriv ut recept
Polpette pere e Blu di capra
Idag vill jag inbjuda dig att prova en blå getost tillsammans med päron. Men det är ju gammalt, kanske du tänker. Men denna kombination i ny orm blir en läcker förrätt för alla som älskar alla former av polpette, gyllene och friterade (stekta); något att bjuda på en tidig höstkväll tillsammans med en god prosecco eller ett annat favoritvin.
Portioner
polpette
Ingredienser
Portioner
polpette
Ingredienser
Instruktioner
 1. Använd helst ett fullkornsströbröd - eller börja med att göra ett eget ströbröd på ett dagsgammalt fullkornsbröd. Ta loss skorpan och lägg den i en mixer. Kör det tills det blir som ett ströbröd.
 2. Rengör päronen: skala dem och dela dem sedan i hälfter. Skära bort frön och kärnor. Riv päronen fint och samla ihop päronmassan. Avlägsna så mycket vätska du kan genom att pressa med en sked eller med händerna tills du får en torr du får en så torr massa som möjligt.
 3. Överför massan till en skål och tillsätt det rivna skalet från en citron, den rivna pecorinon samt salt och peppar efter smak.
 4. Kör valnötterna i mixern, men inte för långe då de blir oljiga. Lägg till resten av ingredienserna, inklusive det tidigare gjorda ströbrödet.
 5. Knåda allt för hand till en ganska kompakt blandning. Ta en liten del av degen, rulla den mellan handflatorna och gör ett litet hål - som en skål - i mitten. Fyll skålen med en tesked av en blåmöglig getost.
 6. Täta till varje polpetta med hjälp av lite mer deg om det behövs. Rulla bollarna så runda du vill/kan. Fortsätt att göra på samma sätt tills alla polpette är färdigrullade. Du ska då ha ca 10 polpette. Sätt dessa åt sidan, och fortsätt med att förbereda brödplandningen de ska rullas i.
 7. Kör brödskorpan i en mixer till en ströbrödsblandning. Häll över den till en skål och smaksätt med hackad rosmarin. Vispa upp ett ägg som smaksatts med en nypa salt i en annan skål.
 8. Rulla varje bulle i det uppvispade ägget och sedan i brödsmulorna med rosmarin. När de är klara, placera dem på en bricka som de kan serveras från.
 9. Värm en fritös eller en panna med fröolja (eller en annan olja, t ex olivolja). När denna har nått en temperatur på 170 ° (i en panna kan du mäta det med en kötttermometer) lägger du i några polpette åt gången för att inte sänka temperaturen för mycket. Det tar ungefär 3 minuter för dem att bli klara. Lägg dem på ett absorberande papper (hushållspapper). Smaka sedan av päron- och Blu di Capra polpette som du vill, ensamma eller åtföljda av en sallad av ruccola, tomater, valnötter, färska päronskivor och balsamvinäger!

Bräserad getlägg

Skriv ut recept
Bräserad getlägg
Förberedelsetid ca 20 minuter
Portioner
personer
Ingredienser
Förberedelsetid ca 20 minuter
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
 1. Sätt ugnen på 125 grader. Klappa in läggen i salt och peppar.
 2. Häll i oljan i en stekgryta som du kan sätta i ugnen. Lägg i löken, vitlöken, citronen i klyftor, chilin och rosmarinkvistarna.
 3. Lägg i läggen i grytan. Rör om lite så den får alla goda ingredienser runt om sig.
 4. Sätt in allt i ugnen och vänta ca 4 timmar på att det ska bli klart. Du kan kanske höja temperaturen något för att få det klart lite tidigare. Kolla då och då.
 5. Servera klyftpotatis, brysselkål och en egen ketchup till detta.

La capra alla neretese (2)

Skriv ut recept
La capra alla neretese
Detta är en läcker huvudrätt med getkött som huvudingrediens. Den tillagas under påskhelgen i Abruzzo. Det är en traditionell maträtt, välsmakande och mycket speciell.
Förberedelsetid ½ timmar
Tillagningstid 2 timmar
Portioner
personer
Ingredienser
Förberedelsetid ½ timmar
Tillagningstid 2 timmar
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
 1. Skär köttet i lagom stora bitar, och tvätta det sedan under rinnande vatten om det behövs. Skala löken och skär den i småbitar. Lägg detta i en gryta stor nog att rymma allt, bryn med lite olja i botten, och smaksätt sedan med kryddnejlika, vitlök och citronskal. Tillsätt även sellerin. Täck allt med tomater och vatten och sjud i en och en halv timme eller tills köttet faller sönder. Tillsätt mer vatten vid behov.
 2. Stek paprikan mot slutet av koktiden och lägg över den i grytan de sista 2-3 minuterna av koktiden.

Långsamt marinerad och ugnsgrillad getstek

Skriv ut recept
Långsamt marinerad och ugnsgrillad getstek
Förberedelsetid 20 min
Tillagningstid 5 tim
Portioner
Ingredienser
Förberedelsetid 20 min
Tillagningstid 5 tim
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
 1. Gör marinaden: Låt säga att du tänker bjuda på denna rätt på kvällen. Samma morgon skär du persikor och äpplen i små tärningar. Riv cesten (zesten) av citronen. Ta fram folierullen och dra av en lagom bit. Salta och peppra steken, sprid cesten över hela steken, klappa in allt så det sitter i köttet och lägg den sedan på folien. Packa äpple och persikor runt om och gör ett vackert foliepaket av alltihop. Lägg det i kylskåpet.
 2. På kvällen: ta fram paketet ur kylskåpet ca 3 timmar innan det ska grillas. Lägg det i rumstemperatur. Men låt allt ligga kvar i paketet.
 3. Veckla upp paketet när det är dags för grillning. Lägg det i en ugnspanna och lägg marinaden och frukten runt och ovanpå. Slå också på hälften av vinet och använd folien till att göra ett slags tält över allt det goda.
 4. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in plåten och dra ner temperaturen till 200 grader. Rosta steken ca 1 timme (eller längre beroende på getens ålder). Kontrollera vätskan och slå på resten av vinet när den första halvan har kokat in i köttet.
 5. När köttets innertemperatur är ca 50 grader kan du sätta på ugnsgrillen och ta bort folien. Köttet ska sedan bli fint brynt runt om, så vänd köttet vid behov.
 6. Ta ur köttet från ugnen när innertemperaturen är mellan 50-55 grader. Lägg folien över och linda gärna in allt i en handduk för att behålla värmen. Låt allt vila ca 15 minuter och skiva sedan upp köttet på ett uppläggningsfat.
 7. Använd det som eventuellt är kvar i ugnspannan till såsen. Häll i ca 1 dl vitt vin och reducera det hela. Smaka av såsen.

Grekisk getgryta

Skriv ut recept
Grekisk getgryta
Denna rätt är vanlig i Grekland - på fastlandet såväl som på öarna - men på turistorterna är det mer sannolikt att den görs med fårkött istället för getkött. På Kreta, som har ganska liten jordbruksmark, är chansen att stöta på getkött större. Rätten går snabbt att förbereda men behöver massor av koktid, så det är nog bäst att göra den på en helg.
Förberedelsetid 15 min
Tillagningstid 3 tim
Portioner
personer
Ingredienser
Förberedelsetid 15 min
Tillagningstid 3 tim
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
 1. Trimma köttet vid behov och tärna det sedan. Stek löken försiktigt i olivolja tills den är genomskinlig. Vrid upp värmen, lägg i köttet och bryn det. För över allt till en gryta och lägg i allt annat (utom en halv citron). Om du använder färsk oregano, behöver du några kvistar annars en generös nypa av den torkade oreganon. Du kan också skvätta i ett glas (eller ett halvt) rött vin - om du ändå har ett till hands under matlagningen.
 2. Om du istället för kastrull vill använda en ugn går det bra. Värm upp den till omkring 130-140 grader. Vad du än väljer måste det koka ihop ca 3 timmar. Kontrollera då och då för att se till att det inte kokar tort - fyll i så fall på med varmt vatten från en vattenkokare. Testa köttet efter 3 timmar - det ska liksom smälta i munnen.
Receptanteckningar

Oregano är viktigt - det är en ört som ofta skiljer grekiska rätter från andra Medelhavskök.

Vinet hjälper bara processen samt lägga till ytterligare en smak. Lägg till en sallad om du vill.

Servera med ris eller med ugnstekt potatis som i Grekland. Riset suger kanske upp den smakrika såsen, men den kan du också få upp med lite gott bröd.