Bruschetta med getost, tomat och pesto

 
Skriv ut recept
Bruschetta med getost, tomat och pesto
En bruschetta brukar ofta serveras med en annan ost, nämligen en mozzarella. I detta recept är mozzarellan utbytt mot en bit getost. Enklast att få tag på är väl en chèvre, men alla getostar går bra. Har du lyckan att ha en gård som gör egen getost i närheten är det självfallet någon av deras ostar du ska använda! Detta är annars det enklaste recept man kan tänka sig.
Tillagningstid 20 min
Portioner
personer
Ingredienser
Tillagningstid 20 min
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Ta fram en bakplåt. Ta sedan ungefär en matsked olivolja och blanda med krossad vitlök. Sprid detta över plåten, gärna med bakplåtspapper som skydd, och ta sedan de tunna brödskivorna och doppa dem i vitlöksoljan så att båda sidor får smak. Grädda dem sedan i mitten av ugnen, som bör stå på ca 180 grader, i 20-25 minuter eller tills de har fått en gyllenbrun och frasig yta.
  2. Kyl dem på galler något om du ska äta dem snart. De går också att förvara i en lufttät burk tills du behöver dem (de kommer att vara okej för upp till 2 veckor, vilket är mycket bra). Koka under tiden upp lite vatten i en kastrull och lägg i tomaterna. Hudfläng dem, dvs ta bort skalet efter att du någon minut doppat tomaterna i det kokande vattnet. Hacka dem i cm-stora tärningar. Lägg ut de rostade brödskivorna på serveringsfaten och börja med att bre på ett lager med pesto på varje skiva. Lägg därefter på ett generöst lager av hackad eller smulad getost och strö på de tärnade tomaterna tillsammans med lite krossad havssalt och grovmalen svartpeppar.
  3. Slutligen, tillsätt några droppar olivolja - men överdriv inte mängden. Dekorera med ett basilikablad på varje skiva.

Stufato di capra con patate

Skriv ut recept
Stufato di capra con patate
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skär köttet rent från senor och fett. Skär det sedan i små kuber eller bitar och ställ därefter undan det.
  2. Rengör grönsakerna. Hacka löken och sellerin, riv moroten grovt. Ta en lagom stor kastrull, fyll den med vatten och koka upp det, Lägg i buljongen, sänk sedan värmen och låt det sjuda vidare.
  3. Skölj tomaterna, hacka dem och blanda med några blad färsk basilika. Skala potatisen och skär den i samma storlek som köttbitarna. Ta en stekgryta och hetta upp olivoljan, tillsätt löken, moroten och sellerin. Efter några minuter kan du tillsätt köttet. Rör om allt väl. Låt allt brynas väl runtom och rör om hela tiden.
  4. När köttet har fått färg kan du hälla i det vita vinet. När vinet har kokat in är det dags att täcka köttet med buljongen och koka allt under omrörning i ungefär en timme.
  5. Lägg sedan i lagerblad och kryddor efter smak. Fortsätt att koka ytterligare tills köttet är helt mört. Ta ur buljongen och reducera den till önskad smak och konsistens, tillsätt då potatisen och ett glas vatten. Koka potatisen och tillsätt vatten om det behövs, lite vatten i taget.
  6. När potatisen är klar, tillsätt köttet och servera genast efter ett uppkok om det behövs. Strö tomat- och basilikahacket över det hela .

La capra alla neretese (1)

Skriv ut recept
Capra alla neretese
Capra alla neretese är en typisk lokal specialitet i provinsen Teramo, i synnerhet runt omkring kommunen Nereto (I höjd med Rom fast på östsidan av den italienska halvön). Denna rätt, salt och stark, tillagas med bitar av getkött tillsammans med tomatsås i en gryta. I slutet av tillagningen tillsätter man stekt röd chili eller, för den som inte vill ha en lika stark upplevelse, stekta röda paprikor.
Portioner
Portioner
Instruktioner
  1. Värm en stor gjutjärnsgryta med olja. Tillsätt skivad lök, selleri i bitar, hackad röd chili och stek på det. Tillsätt kryddnejlikan och sedan köttet, skuret i bitar, och bryn väl.
  2. Häll i ett glas vatten, tillsätt salt och peppar, täck över och tillaga på medelvärme i ca en timme tills vattnet har avdunstat. Häll då på vinet, lägg i tomaterna, hackade, lite mer salt och fortsätt koka ytterligare en timme.
  3. Hacka paprikorna i strimlor. Lägg dem till köttet när det återstår ca 20 minuter av koktiden. Stek på några fler chilifrukter, alternativt paprika, och garnera med när rätten är klar.