Honungsglaserat grillspett med sataysås

Skriv ut recept
Honungsglaserat grillspett med sataysås
Förberedelsetid 20 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Passiv tid 1-8 tim
Portioner
personer
Ingredienser
Förberedelsetid 20 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Passiv tid 1-8 tim
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Blanda alla ingredienser till marinaden (se ovan).
  2. Lägg det tärnade getköttet i marinaden, låt dra minst en timme (men gärna flera timmar eller över en natt). Om du använder segare delar av geten än steken så måste du koka getköttet mört innan du lägger det i marinaden för att dra.
  3. Ta upp getköttet. Spara marinaden. Trä på köttet på 8 oljade träspett växelvis med röd och grön paprika samt svamp.
  4. Lägg på en förvärmd grill och grilla på hög värme i ca 5 minuter. Pensla med marinaden hela tiden och vänd spetten.
  5. Sänk värmen till medelhög och fortsätt i ytterligare 10 minuter, rotera spetten ibland och pensla på med marinad tills det är klart. Servera med sataysås, en sallad och cous cous.
Receptanteckningar

 Så här kan du göra marinaden och sataysåsen:

Marinad:

2 msk honung
2 msk sojasås
1 msk citronsaft
1 msk sherry [valfritt]

Sataysås:

30 gram smör
1 lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, krossade
2 msk jordnötssmör
1 tsk currypulver
1 tsk soja
1 tsk chilisås (söt, mild eller het efter smak)
125 ml vatten
1 msk citronsaft

Värm smöret i en kastrull. Fräs löken och vitlöken i ca 2 minuter. Tillsätt curry och koka i en minut. Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda utan lock tills det tjocknar.

Till rätten kan du servera en sallad och cous cous smaksatt med citrus och/eller chili.