Bruschetta med getost, tomat och pesto

 
Skriv ut recept
Bruschetta med getost, tomat och pesto
En bruschetta brukar ofta serveras med en annan ost, nämligen en mozzarella. I detta recept är mozzarellan utbytt mot en bit getost. Enklast att få tag på är väl en chèvre, men alla getostar går bra. Har du lyckan att ha en gård som gör egen getost i närheten är det självfallet någon av deras ostar du ska använda! Detta är annars det enklaste recept man kan tänka sig.
Tillagningstid 20 min
Portioner
personer
Ingredienser
Tillagningstid 20 min
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Ta fram en bakplåt. Ta sedan ungefär en matsked olivolja och blanda med krossad vitlök. Sprid detta över plåten, gärna med bakplåtspapper som skydd, och ta sedan de tunna brödskivorna och doppa dem i vitlöksoljan så att båda sidor får smak. Grädda dem sedan i mitten av ugnen, som bör stå på ca 180 grader, i 20-25 minuter eller tills de har fått en gyllenbrun och frasig yta.
  2. Kyl dem på galler något om du ska äta dem snart. De går också att förvara i en lufttät burk tills du behöver dem (de kommer att vara okej för upp till 2 veckor, vilket är mycket bra). Koka under tiden upp lite vatten i en kastrull och lägg i tomaterna. Hudfläng dem, dvs ta bort skalet efter att du någon minut doppat tomaterna i det kokande vattnet. Hacka dem i cm-stora tärningar. Lägg ut de rostade brödskivorna på serveringsfaten och börja med att bre på ett lager med pesto på varje skiva. Lägg därefter på ett generöst lager av hackad eller smulad getost och strö på de tärnade tomaterna tillsammans med lite krossad havssalt och grovmalen svartpeppar.
  3. Slutligen, tillsätt några droppar olivolja - men överdriv inte mängden. Dekorera med ett basilikablad på varje skiva.

Ugnsstekt ungget med ansjovis, rosmarin och citron

Skriv ut recept
Grillad ungget med ansjovis, rosmarin och citron
Ett sicilianska recept på killing-/unggetskött.
Förberedelsetid ½ timme
Tillagningstid ca 1 timme
Portioner
personer
Ingredienser
Förberedelsetid ½ timme
Tillagningstid ca 1 timme
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Värm ugnen till 165 grader C.
  2. Till såsen (se ingredienser nedan): mortla vitlök och ansjovis. Tillsätt sedan rosmarinbladen och gör allt till en slät pasta. Tillsätt vitt vin, vinäger, olivolja och citronsaft samt skal.
  3. Häll mjölet på en tallrik. Krydda först köttet och vänd det sedan i mjölet. Skaka bort överskottet. Värm oljan i en gryta på spisen. Tillsätt köttbitarna och stek på alla sidor tills de är gyllenbruna. Tillsätt såsen, täck med lock (eller folie) och ta grytan till ugnen. Koka där i ca 20-30 minuter och ta sedan bort locket (folien) och fortsätt koka i ytterligare 20-30 minuter - eller tills köttet känns mört och färdigt.
  4. Halvvägs genom denna sista halvtimmen bör du vända köttet och se så det inte kokar torrt. Då kommer såsen att smaka bittert. Tillsätt vatten om det börjar torka ut för mycket. Samtidigt som du tar bort locket bör du också lägga alla grönsaker och den hela chilin på en bakplåt eller ugnsfast form. Krydda och ringla över olivolja. Sätt in i ugnen för att steka klart resten av tillagningstiden.
  5. När köttet är klart kan du flytta över det på ett vackert serveringsfat. Placera de rostade grönsakerna runtom och häll sedan såsen över hela härligheten.
Receptanteckningar

Till såsen:
6 vitlöksklyftor
8 ansjovisfiléer i olja, avrunna
1 knippe rosmarin, plocka bladen
2 dl torrt vitt vin
2 dl vitvinsvinäger
0,5 dl extra jungfruolja
skal och saft av 2 citroner