Ugnsstekt ungget med ansjovis, rosmarin och citron

Skriv ut recept
Grillad ungget med ansjovis, rosmarin och citron
Ett sicilianska recept på killing-/unggetskött.
Förberedelsetid ½ timme
Tillagningstid ca 1 timme
Portioner
personer
Ingredienser
Förberedelsetid ½ timme
Tillagningstid ca 1 timme
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Värm ugnen till 165 grader C.
  2. Till såsen (se ingredienser nedan): mortla vitlök och ansjovis. Tillsätt sedan rosmarinbladen och gör allt till en slät pasta. Tillsätt vitt vin, vinäger, olivolja och citronsaft samt skal.
  3. Häll mjölet på en tallrik. Krydda först köttet och vänd det sedan i mjölet. Skaka bort överskottet. Värm oljan i en gryta på spisen. Tillsätt köttbitarna och stek på alla sidor tills de är gyllenbruna. Tillsätt såsen, täck med lock (eller folie) och ta grytan till ugnen. Koka där i ca 20-30 minuter och ta sedan bort locket (folien) och fortsätt koka i ytterligare 20-30 minuter - eller tills köttet känns mört och färdigt.
  4. Halvvägs genom denna sista halvtimmen bör du vända köttet och se så det inte kokar torrt. Då kommer såsen att smaka bittert. Tillsätt vatten om det börjar torka ut för mycket. Samtidigt som du tar bort locket bör du också lägga alla grönsaker och den hela chilin på en bakplåt eller ugnsfast form. Krydda och ringla över olivolja. Sätt in i ugnen för att steka klart resten av tillagningstiden.
  5. När köttet är klart kan du flytta över det på ett vackert serveringsfat. Placera de rostade grönsakerna runtom och häll sedan såsen över hela härligheten.
Receptanteckningar

Till såsen:
6 vitlöksklyftor
8 ansjovisfiléer i olja, avrunna
1 knippe rosmarin, plocka bladen
2 dl torrt vitt vin
2 dl vitvinsvinäger
0,5 dl extra jungfruolja
skal och saft av 2 citroner

Honungsglaserat grillspett med sataysås

Skriv ut recept
Honungsglaserat grillspett med sataysås
Förberedelsetid 20 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Passiv tid 1-8 tim
Portioner
personer
Ingredienser
Förberedelsetid 20 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Passiv tid 1-8 tim
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Blanda alla ingredienser till marinaden (se ovan).
  2. Lägg det tärnade getköttet i marinaden, låt dra minst en timme (men gärna flera timmar eller över en natt). Om du använder segare delar av geten än steken så måste du koka getköttet mört innan du lägger det i marinaden för att dra.
  3. Ta upp getköttet. Spara marinaden. Trä på köttet på 8 oljade träspett växelvis med röd och grön paprika samt svamp.
  4. Lägg på en förvärmd grill och grilla på hög värme i ca 5 minuter. Pensla med marinaden hela tiden och vänd spetten.
  5. Sänk värmen till medelhög och fortsätt i ytterligare 10 minuter, rotera spetten ibland och pensla på med marinad tills det är klart. Servera med sataysås, en sallad och cous cous.
Receptanteckningar

 Så här kan du göra marinaden och sataysåsen:

Marinad:

2 msk honung
2 msk sojasås
1 msk citronsaft
1 msk sherry [valfritt]

Sataysås:

30 gram smör
1 lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, krossade
2 msk jordnötssmör
1 tsk currypulver
1 tsk soja
1 tsk chilisås (söt, mild eller het efter smak)
125 ml vatten
1 msk citronsaft

Värm smöret i en kastrull. Fräs löken och vitlöken i ca 2 minuter. Tillsätt curry och koka i en minut. Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda utan lock tills det tjocknar.

Till rätten kan du servera en sallad och cous cous smaksatt med citrus och/eller chili.