Bräserad getlägg

Skriv ut recept
Bräserad getlägg
Förberedelsetid ca 20 minuter
Portioner
personer
Ingredienser
Förberedelsetid ca 20 minuter
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 125 grader. Klappa in läggen i salt och peppar.
  2. Häll i oljan i en stekgryta som du kan sätta i ugnen. Lägg i löken, vitlöken, citronen i klyftor, chilin och rosmarinkvistarna.
  3. Lägg i läggen i grytan. Rör om lite så den får alla goda ingredienser runt om sig.
  4. Sätt in allt i ugnen och vänta ca 4 timmar på att det ska bli klart. Du kan kanske höja temperaturen något för att få det klart lite tidigare. Kolla då och då.
  5. Servera klyftpotatis, brysselkål och en egen ketchup till detta.

Maccheroni con ragu di capra

Skriv ut recept
MACCHERONI CON RAGÙ DI CAPRA
För länge sedan var en gåva med getkött uppskattad - ja, t o m älskad - även om köttet kom från en gammal get och måste kokas länge för att bli ätbart. I Kalabrien är detta recept fortfarande uppskattat även om namnet på rätten i folkmun kan översättas med "maccarroni med skitkött", Men det blir gott av alla ingredienser!
Portioner
personer
Ingredienser
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skär getkött och lägga det i en stor skål. Täck med vitt vin.
  2. Skala och skiva grönsaker i små bitar och lägg dem i marinaden tillsammans med köttet och örterna.
  3. Täck skålen med plastfolie och förvara i kylskåp i minst 4 timmar.
  4. Efter 4 timmar: ta bort köttet och grönsakerna (samt örterna) och separera köttet från grönsakerna.
  5. Hacka grönsakerna och örter från marinaden (utom lagerblad som tas bort).
  6. Hacka getkött i små bitar eller mal det med en köttkvarn (eller mixer - fast det har jag aldrig provat).
  7. Värm oljan i en gjutjärnsgryta tillsammans med chili och fyra nya lagerblad.
  8. När oljan blivit varm, tillsätt de hackade grönsakerna, kryddorna och stek i 5 minuter på medelvärme.
  9. Öka värmen och tillsätt getköttet, stek i 5 minuter under omrörning tills köttet blivit torrt.
  10. Häll på vinet och låt det koka tills allt avdunstat (på hög värme).
  11. När alkoholen har avdunstat helt, tillsätt tomatsås, salt och buljong.
  12. 12. Sänk värmen och koka i några timmar (minst 4 timmar säger originalreceptet, men då är det nog en seg gammal get som avses) med halvslutna lock under omrörning. Men det är så med italienska pastasåser; de blir bara bättre och bättre för varje timme man låter dem koka.
  13. Koka makaronerna i saltat vatten, häl av vattnet och blanda med såsen när denna är klar.
  14. Garnera skålen med ruven pecorinoost och, om så önskas, några hackade chilifrukter.

La capra alla neretese (1)

Skriv ut recept
Capra alla neretese
Capra alla neretese är en typisk lokal specialitet i provinsen Teramo, i synnerhet runt omkring kommunen Nereto (I höjd med Rom fast på östsidan av den italienska halvön). Denna rätt, salt och stark, tillagas med bitar av getkött tillsammans med tomatsås i en gryta. I slutet av tillagningen tillsätter man stekt röd chili eller, för den som inte vill ha en lika stark upplevelse, stekta röda paprikor.
Portioner
Portioner
Instruktioner
  1. Värm en stor gjutjärnsgryta med olja. Tillsätt skivad lök, selleri i bitar, hackad röd chili och stek på det. Tillsätt kryddnejlikan och sedan köttet, skuret i bitar, och bryn väl.
  2. Häll i ett glas vatten, tillsätt salt och peppar, täck över och tillaga på medelvärme i ca en timme tills vattnet har avdunstat. Häll då på vinet, lägg i tomaterna, hackade, lite mer salt och fortsätt koka ytterligare en timme.
  3. Hacka paprikorna i strimlor. Lägg dem till köttet när det återstår ca 20 minuter av koktiden. Stek på några fler chilifrukter, alternativt paprika, och garnera med när rätten är klar.

Spezzatino di capretto

Skriv ut recept
Spezzatino di capretto
Spezzatino är det italienska ordet för gryta. Servera med en enkel sallad och eventuellt ett vitt, lite kraftigare vin från t ex Orvietotrakten till denna ganska milda getgryta.
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Hetta upp oljan i en stekgryta och bryn köttet på hög värme tills det har en gyllene färg runt om.
  2. Ta köttet från pannan och stek löken, tillsätt vitlöken och lägg tillbaka köttet i grytan.
  3. Tillsätt morötter, vitt vin, örter och kryddor. Täck och bräsera på långsam värme i minst en timme. Kontrollera så att köttet är nästa klart innan du går vidare.
  4. Lägg i fänkålen och kontrollera om du behöver tillsätta mer vätska. Koka i ytterligare 20 minuter. Justera kryddningen om det behövs och servera sedan med en sallad som enda tillbehör. Avsluta med att droppa över lite olivolja. Lite bröd för att suga upp buljongen är också fint att ha till.

Grekisk getgryta

Skriv ut recept
Grekisk getgryta
Denna rätt är vanlig i Grekland - på fastlandet såväl som på öarna - men på turistorterna är det mer sannolikt att den görs med fårkött istället för getkött. På Kreta, som har ganska liten jordbruksmark, är chansen att stöta på getkött större. Rätten går snabbt att förbereda men behöver massor av koktid, så det är nog bäst att göra den på en helg.
Förberedelsetid 15 min
Tillagningstid 3 tim
Portioner
personer
Ingredienser
Förberedelsetid 15 min
Tillagningstid 3 tim
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Trimma köttet vid behov och tärna det sedan. Stek löken försiktigt i olivolja tills den är genomskinlig. Vrid upp värmen, lägg i köttet och bryn det. För över allt till en gryta och lägg i allt annat (utom en halv citron). Om du använder färsk oregano, behöver du några kvistar annars en generös nypa av den torkade oreganon. Du kan också skvätta i ett glas (eller ett halvt) rött vin - om du ändå har ett till hands under matlagningen.
  2. Om du istället för kastrull vill använda en ugn går det bra. Värm upp den till omkring 130-140 grader. Vad du än väljer måste det koka ihop ca 3 timmar. Kontrollera då och då för att se till att det inte kokar tort - fyll i så fall på med varmt vatten från en vattenkokare. Testa köttet efter 3 timmar - det ska liksom smälta i munnen.
Receptanteckningar

Oregano är viktigt - det är en ört som ofta skiljer grekiska rätter från andra Medelhavskök.

Vinet hjälper bara processen samt lägga till ytterligare en smak. Lägg till en sallad om du vill.

Servera med ris eller med ugnstekt potatis som i Grekland. Riset suger kanske upp den smakrika såsen, men den kan du också få upp med lite gott bröd.

Chevon Bourguignon

 

Skriv ut recept
Chevon Bourguignon
Förberedelsetid 30 min
Tillagningstid 3 tim
Portioner
6 personer
Ingredienser
Förberedelsetid 30 min
Tillagningstid 3 tim
Portioner
6 personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Bryn köttet i en järngryta på medelhög värme i olivoljan, ta upp på en tallrik och ställ det åt sidan.
  2. Lägg den skivade löken i grytan, fyll efter ett tag på med lite vatten och koka i några minuter under omrörning ur grytan, tills löken är mjuk och gyllengul.
  3. Tillsätt den krossade vitlöken och koka i en minut, tillsätt sedan balsamvinäger och rör om för att lossa bitar som fastnat i grytan.
  4. Lägg sedan åter köttet i grytan, tillsätt mjölet och rör ut allt väl.
  5. Tillsätt några kvistar av timjan och tillsätt tillräckligt mycket köttbuljong och vin för att få vätskan att nästan täcka köttet.
  6. Lägg på lock och koka allt i 2 ½ -3 timmar, tills köttet är mycket mört.
  7. Mot slutet av koktiden, värm smöret i en stekpanna över medelhög värme och stek svampen och pärllöken tills de börjar få färg - de ska vara fint gyllene - och rör sedan ner dem i resten av grytan. Servera rätten varm, över ett gott potatismos.

Carne de Cabra Compuesta (Getgryta från Gran Canaria)

Skriv ut recept
Carne de Cabra Compuesta (Getgryta från Gran Canaria)
Förberedelsetid ½ tim
Tillagningstid 2 tim
Portioner
personer
Förberedelsetid ½ tim
Tillagningstid 2 tim
Portioner
personer
Instruktioner
  1. Skär köttet i tärningar och krydda.
  2. Bryn löken i olja och lägg i köttet och låt det få färg.
  3. Lägg därefter i paprika, paprikapulver, spansk peppar, timjan, nejlika, spiskummin och vin och låt det sjuda i c:a 15 minuter.
  4. Häll slutligen på vatten så att köttet täcks och låt det koka i ungefär en timme.
  5. Servera med papas arrugadas.