Champignon farciti al formaggio di capra e spinaci

Skriv ut recept
Champignon farciti al formaggio di capra e spinaci
Om du älskar svamp och getost är detta ett recept för dig! Om du dessutom har spenat ute i trädgårdslandet har du allt du behöver. I annat fall finns kanske ett snabbköp runt hörnet som kan skaffa både portabello och spenat. Detta är en perfekt plockmat till hösten. Ljus och lite pepprig spenat med krämig getost är en fantastisk kombination av smaker. Dessa fyllda portabello blir fulla av smak och olika konsistens. Gör hellre mer av dessa än mindre då de kommer att gåt åt!
Portioner
personer
Ingredienser
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Putsa svamparna, ta bort stjälkarna och gröp ur svamparna på undersidan. Hacka svamprenset och lägg åt sidan.
  2. Värm 2 matskedar olja i en panna, tillsätt den hackade svampen och stek i några minuter.
  3. Skölj och krama ur spenaten. Sautera tillsammans med den hackade svampen och låt smakerna blandas några minuter. Mot slutet, krydda med salt och peppar.
  4. Häll upp allt i en skål. Tillsätt osten, delad i småbitar, den hackade gräslöken och blanda alltsammans. Fördela blandningen i de upp-och-ned-vända svamparna. Ordna dem i en panna eller ugnsfast form, strö över lite olja och tillaga allt i en förvärmd ugn vid 180 ° C i ungefär tjugo minuter. Ta ut och servera. Njut!

Getostfyllda små paprikor

Skriv ut recept
Getostfyllda små paprikor
Mycket enkelt men också mycket gott. Servera med en sallad av ruccola, pinjenötter, ett finhackat gott äpple och lite olivolja. Lägg till en köttbit av bästa sort och lite tärnad stekt potatis och du har fixat en festmåltid.
Förberedelsetid 10
Tillagningstid 5
Portioner
Ingredienser
Förberedelsetid 10
Tillagningstid 5
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Mosa osten och blanda den med den krossade vitlöken och finhackade persiljan. Skeda över den i de små paprikorna efter att du skurit av toppen. Stänk över lite olivolja och dra slutligen några varv på pepparkvarnen.

Antipasto di anguria e formaggio

Skriv ut recept
Antipasto di anguria e formaggio
Använd detta som ett tilltugg till en aperitif eller för att överraska ett redan belåtet sällskap efter en god middag. Rätten kräver bara ca 20 minuters förberedelser, ingen matlagning i ordets verkliga bemärkelse. En god liten rätt till sommarn!
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Ta ut så många små cylindrar av vattenmelon som du vill servera dina gäster.
  2. Mosa getosten och rör den slät. Tillsätt lite olivolja, lagom med mynta samt salt och peppar.
  3. Toppa vattenmeloncylindrarna med ostkrämen och stick i en halv skiva gurka i varje klick av ostkrämen. Kombinationen av vattenmelon med ost kan tyckas riskabel, men resultatet blir en perfekt harmoni av smaker, av sött, salt, väldoftande mynta och en krispig gurka ovanpå detta.

Bruschetta med getost, tomat och pesto

 
Skriv ut recept
Bruschetta med getost, tomat och pesto
En bruschetta brukar ofta serveras med en annan ost, nämligen en mozzarella. I detta recept är mozzarellan utbytt mot en bit getost. Enklast att få tag på är väl en chèvre, men alla getostar går bra. Har du lyckan att ha en gård som gör egen getost i närheten är det självfallet någon av deras ostar du ska använda! Detta är annars det enklaste recept man kan tänka sig.
Tillagningstid 20 min
Portioner
personer
Ingredienser
Tillagningstid 20 min
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Ta fram en bakplåt. Ta sedan ungefär en matsked olivolja och blanda med krossad vitlök. Sprid detta över plåten, gärna med bakplåtspapper som skydd, och ta sedan de tunna brödskivorna och doppa dem i vitlöksoljan så att båda sidor får smak. Grädda dem sedan i mitten av ugnen, som bör stå på ca 180 grader, i 20-25 minuter eller tills de har fått en gyllenbrun och frasig yta.
  2. Kyl dem på galler något om du ska äta dem snart. De går också att förvara i en lufttät burk tills du behöver dem (de kommer att vara okej för upp till 2 veckor, vilket är mycket bra). Koka under tiden upp lite vatten i en kastrull och lägg i tomaterna. Hudfläng dem, dvs ta bort skalet efter att du någon minut doppat tomaterna i det kokande vattnet. Hacka dem i cm-stora tärningar. Lägg ut de rostade brödskivorna på serveringsfaten och börja med att bre på ett lager med pesto på varje skiva. Lägg därefter på ett generöst lager av hackad eller smulad getost och strö på de tärnade tomaterna tillsammans med lite krossad havssalt och grovmalen svartpeppar.
  3. Slutligen, tillsätt några droppar olivolja - men överdriv inte mängden. Dekorera med ett basilikablad på varje skiva.

Bräserad getlägg

Skriv ut recept
Bräserad getlägg
Förberedelsetid ca 20 minuter
Portioner
personer
Ingredienser
Förberedelsetid ca 20 minuter
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 125 grader. Klappa in läggen i salt och peppar.
  2. Häll i oljan i en stekgryta som du kan sätta i ugnen. Lägg i löken, vitlöken, citronen i klyftor, chilin och rosmarinkvistarna.
  3. Lägg i läggen i grytan. Rör om lite så den får alla goda ingredienser runt om sig.
  4. Sätt in allt i ugnen och vänta ca 4 timmar på att det ska bli klart. Du kan kanske höja temperaturen något för att få det klart lite tidigare. Kolla då och då.
  5. Servera klyftpotatis, brysselkål och en egen ketchup till detta.

Stufato di capra con patate

Skriv ut recept
Stufato di capra con patate
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skär köttet rent från senor och fett. Skär det sedan i små kuber eller bitar och ställ därefter undan det.
  2. Rengör grönsakerna. Hacka löken och sellerin, riv moroten grovt. Ta en lagom stor kastrull, fyll den med vatten och koka upp det, Lägg i buljongen, sänk sedan värmen och låt det sjuda vidare.
  3. Skölj tomaterna, hacka dem och blanda med några blad färsk basilika. Skala potatisen och skär den i samma storlek som köttbitarna. Ta en stekgryta och hetta upp olivoljan, tillsätt löken, moroten och sellerin. Efter några minuter kan du tillsätt köttet. Rör om allt väl. Låt allt brynas väl runtom och rör om hela tiden.
  4. När köttet har fått färg kan du hälla i det vita vinet. När vinet har kokat in är det dags att täcka köttet med buljongen och koka allt under omrörning i ungefär en timme.
  5. Lägg sedan i lagerblad och kryddor efter smak. Fortsätt att koka ytterligare tills köttet är helt mört. Ta ur buljongen och reducera den till önskad smak och konsistens, tillsätt då potatisen och ett glas vatten. Koka potatisen och tillsätt vatten om det behövs, lite vatten i taget.
  6. När potatisen är klar, tillsätt köttet och servera genast efter ett uppkok om det behövs. Strö tomat- och basilikahacket över det hela .

Stracotto di capra

Skriv ut recept
Stracotto di capra
Om geten är slaktad under perioden juli till augusti, då geten når sin högsta vikt, kommer fettet att berika smakupplevelsen.
Förberedelsetid ½ tim
Tillagningstid 2 tim
Portioner
personer
Ingredienser
Förberedelsetid ½ tim
Tillagningstid 2 tim
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Bryn köttet med olivolja och vitlök i ca 10 minuter, ta bort köttet från pannan och lägg det i en skål/fat. Häl i tomatsåsen i pannan där köttet har brynts. Koka upp sakta, lägg tillbaks köttet i såsen och tillsätt basilika och chili. Koka under ca två timmar på låg värme. Använd såsen och slå den över lite pasta, t ex orecchietti. Bryt lite ost, t ex en cacioricotta eller annan god mjukost, och strö den ovanpå såsen. Mycket gott!
  2. Köttet serveras på en spegel av varm sås, tillsammans med en valfri grönsak. Potatis - kokt, stekt, ugnsbakad - behövs inte, men vill du ha det går det naturligtvis också bra.

La capra alla neretese (2)

Skriv ut recept
La capra alla neretese
Detta är en läcker huvudrätt med getkött som huvudingrediens. Den tillagas under påskhelgen i Abruzzo. Det är en traditionell maträtt, välsmakande och mycket speciell.
Förberedelsetid ½ timmar
Tillagningstid 2 timmar
Portioner
personer
Ingredienser
Förberedelsetid ½ timmar
Tillagningstid 2 timmar
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skär köttet i lagom stora bitar, och tvätta det sedan under rinnande vatten om det behövs. Skala löken och skär den i småbitar. Lägg detta i en gryta stor nog att rymma allt, bryn med lite olja i botten, och smaksätt sedan med kryddnejlika, vitlök och citronskal. Tillsätt även sellerin. Täck allt med tomater och vatten och sjud i en och en halv timme eller tills köttet faller sönder. Tillsätt mer vatten vid behov.
  2. Stek paprikan mot slutet av koktiden och lägg över den i grytan de sista 2-3 minuterna av koktiden.

Marockansk getgryta

 

 

Skriv ut recept
Marockansk getgryta
Börja med att göra den marockanska "Tagine Simmer Sauce". Tagine är i de nordafrikanska köken namnet på ett slags lergryta. Se bilden. Gör din egen sås med honung, dadlar, tomatpuré, olivolija, soja, salt och kryddor (jag tar lite österländskt som finns i min kryddlåda), citronjuice, vitlök, rökt paprikapulver (och lite smulad eller hackad chipotle). Kvantiteter är svårt att säga något om. Smaka av efter hand och när du är nöjd är såsen bra.
Portioner
personer
Ingredienser
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Börja med att göra den marockanska såsen Tagine Simmer Sauce i en kastrull. Håll den puttrande på låg värme. Värm sedan olivoljan i en stor järngryta. Tillsätt lök och potatis och stek på medelvärme tills de är fint brynta.
  2. Tillsätt tomaterna och koka tills all saft från tomaterna har kokat in och lägg sedan i persilja och mynta, salt och peppar.
  3. Tillsätt getköttet och bryn det på alla sidor. Häll sedan i den marockanska såsen som helst ska sjuda för att inte få köttet att kallna.
  4. Tillsätt vatten och täck sedan med lock och minska värmen. Koka i ca två timmar på låg värme, kontrollera ofta och tillsätt vid behov mer vätska. När köttet lätt faller sönder mellan två gafflar är det klart. Servera varm över ris - jag föredrar basmatiris - eller couscous.

Bräserade gethalskotletter med en grön senap, sötpotatis och Massaman Curry

Skriv ut recept
Bräserade gethalskotletter med en grön senap, sötpotatis och Massaman Curry
En thaiinspirerad geträtt med Massaman Curry. Googla curryn så hittar du recept på den.
Förberedelsetid 1-2 timmar
Portioner
personer
Ingredienser
Förberedelsetid 1-2 timmar
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Krydda gethalskotletterna generöst med salt och peppar. Tillsätt oljan i en varm stekgryta och bryn halsarna väl på båda sidor.
  2. Ta upp kotletterna och tillsätt om nödvändigt mer olja och därefter lök och vitlök, citrongräs (-cest) och ingefära samt limeblad och vitt vin. Koka upp och koka i 2 minuter och tillsätt därefter även kycklingbuljongen. Täck med lock och koka i ca 2 ½ timmar i ugnen inställd på 165 grader C.
Receptanteckningar

Börja med köttet och under tiden detta kokar i ugnen kan du fixa en  grön senap med sötpotatis och en currypasta som skall användas till Massaman Curry.

Den gröna senapen med sötpotatis

2 koppar sareptasenap* (se bild nedan), hackad
2 schalottenlökar, tunt skivade
4 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 msk olivolja
Lite vatten

2 sötpotatisar, skalade och tärnade
1 liter vatten
Salt och peppar

Ställ en stor stekpanna på medelvärme, tillsätt olja. Svetta  schalottenlöken och vitlöken i 1 minut. Tillsätt sareptasenapen, vatten och kryddageneröst. Koka i 10 minuter. Placera det gröna i en sil och sila bort överflödigt vatten.

Koka upp saltat vatten. Koka den tärnade sötpotatisen cirka 4 minuter eller tills den mjuknar. Chocka den i kallt vatten, helst isvatten. Blanda detta med sareptasenapen och ställ åt sidan.

* Sareptasenap kan odlas i Sverige. Lindbloms frö har frön.

För currypastan

Om du vill göra det enkelt för dig använder du en färdig curry från snabbköpets kryddhylla. Men det blir ingen pasta av det och det blir inte lika roligt som att göra pastan själv.

7 st helst färska röda thailändska chili, med borttagna frön och finhackad
6 schalottenlökar, skivade
6 vitlöksklyftor
2 msk ingefära, skalad och hackad
3 msk hackat citrongräs eller citroncest
1 msk koriander
1 msk korianderfrön, rostade
1 tsk spiskummin, rostat
6 kryddnejlikor, rostat
½ tsk muskot nöt, riven
1 kanelstång, rostad
5 kardemumma, hela och rostade
2 tsk muskotblomma, rostat
(3 msk rostade jordnötter)
Salt efter smak

Mal alla torra och hela rostade eller icke-rostade kryddor i en kryddkvarn. . Lägg sedan alla ingredienser utom jordnötter (som inte behöver användas) i en mixer, och kör allt till ett mos med hjälp av vätskan från chilipepparn och löken. Tillsätt eventuellt lite mer vätska om det finns behov till det. När det blivit en slät och fin pure av detta, kan du eventuellt tillsätta jordnötterna och smaksätt slutligen med salt.

För Massaman Curry

Currypastan ovan
3 msk ankfett eller smör
4 koppar kokosmjölk
1 kopp tamarind
3 msk socker
3 msk fisksås
3 kaffir limeblad
1 kopp ananas juice

Sätt en kastrull på medelhög värme, tillsätt ankfettet eller smöret och stek currypastan (eller snabbköpscurryn) i högst 2 minuter. Tillsätt återstående ingredienser, förutom ananasjuicen. Koka i ca 20 minuter, och tillsätt sedan ananasjuicen precis mot slutet så att såsen blir varm.

Nu bör gethalskotletterna snart vara klara så då återstår bara att fixa lite garnering och att montera hela rätten på ett vackert fat

För garnering

2 msk kokosflingor
1 msk schalottenlök, hackad
1 tsk olivolja
(1 msk torkade räkor, hackade)

Stek kokosflingor och schalottenlök i olja. Blanda i de torkade räkorna om du har detta eller salta måttligt. Ställ åt sidan för att användas som garnering på slutet.

Montera rätten

Placera de bräserade gethalskotletterna på ett stort fat. Klicka ut den gröna senapen blandad med sötpotatisen. Toppa med Massaman Curry och garnera med den stekt cocosblandningen strödd över hela härligheten.

Smaklig måltid!