La capra alla neretese (1)

Skriv ut recept
Capra alla neretese
Capra alla neretese är en typisk lokal specialitet i provinsen Teramo, i synnerhet runt omkring kommunen Nereto (I höjd med Rom fast på östsidan av den italienska halvön). Denna rätt, salt och stark, tillagas med bitar av getkött tillsammans med tomatsås i en gryta. I slutet av tillagningen tillsätter man stekt röd chili eller, för den som inte vill ha en lika stark upplevelse, stekta röda paprikor.
Portioner
Portioner
Instruktioner
  1. Värm en stor gjutjärnsgryta med olja. Tillsätt skivad lök, selleri i bitar, hackad röd chili och stek på det. Tillsätt kryddnejlikan och sedan köttet, skuret i bitar, och bryn väl.
  2. Häll i ett glas vatten, tillsätt salt och peppar, täck över och tillaga på medelvärme i ca en timme tills vattnet har avdunstat. Häll då på vinet, lägg i tomaterna, hackade, lite mer salt och fortsätt koka ytterligare en timme.
  3. Hacka paprikorna i strimlor. Lägg dem till köttet när det återstår ca 20 minuter av koktiden. Stek på några fler chilifrukter, alternativt paprika, och garnera med när rätten är klar.

La capra alla neretese (2)

Skriv ut recept
La capra alla neretese
Detta är en läcker huvudrätt med getkött som huvudingrediens. Den tillagas under påskhelgen i Abruzzo. Det är en traditionell maträtt, välsmakande och mycket speciell.
Förberedelsetid ½ timmar
Tillagningstid 2 timmar
Portioner
personer
Ingredienser
Förberedelsetid ½ timmar
Tillagningstid 2 timmar
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skär köttet i lagom stora bitar, och tvätta det sedan under rinnande vatten om det behövs. Skala löken och skär den i småbitar. Lägg detta i en gryta stor nog att rymma allt, bryn med lite olja i botten, och smaksätt sedan med kryddnejlika, vitlök och citronskal. Tillsätt även sellerin. Täck allt med tomater och vatten och sjud i en och en halv timme eller tills köttet faller sönder. Tillsätt mer vatten vid behov.
  2. Stek paprikan mot slutet av koktiden och lägg över den i grytan de sista 2-3 minuterna av koktiden.

Ugnsstekt ungget med ansjovis, rosmarin och citron

Skriv ut recept
Grillad ungget med ansjovis, rosmarin och citron
Ett sicilianska recept på killing-/unggetskött.
Förberedelsetid ½ timme
Tillagningstid ca 1 timme
Portioner
personer
Ingredienser
Förberedelsetid ½ timme
Tillagningstid ca 1 timme
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Värm ugnen till 165 grader C.
  2. Till såsen (se ingredienser nedan): mortla vitlök och ansjovis. Tillsätt sedan rosmarinbladen och gör allt till en slät pasta. Tillsätt vitt vin, vinäger, olivolja och citronsaft samt skal.
  3. Häll mjölet på en tallrik. Krydda först köttet och vänd det sedan i mjölet. Skaka bort överskottet. Värm oljan i en gryta på spisen. Tillsätt köttbitarna och stek på alla sidor tills de är gyllenbruna. Tillsätt såsen, täck med lock (eller folie) och ta grytan till ugnen. Koka där i ca 20-30 minuter och ta sedan bort locket (folien) och fortsätt koka i ytterligare 20-30 minuter - eller tills köttet känns mört och färdigt.
  4. Halvvägs genom denna sista halvtimmen bör du vända köttet och se så det inte kokar torrt. Då kommer såsen att smaka bittert. Tillsätt vatten om det börjar torka ut för mycket. Samtidigt som du tar bort locket bör du också lägga alla grönsaker och den hela chilin på en bakplåt eller ugnsfast form. Krydda och ringla över olivolja. Sätt in i ugnen för att steka klart resten av tillagningstiden.
  5. När köttet är klart kan du flytta över det på ett vackert serveringsfat. Placera de rostade grönsakerna runtom och häll sedan såsen över hela härligheten.
Receptanteckningar

Till såsen:
6 vitlöksklyftor
8 ansjovisfiléer i olja, avrunna
1 knippe rosmarin, plocka bladen
2 dl torrt vitt vin
2 dl vitvinsvinäger
0,5 dl extra jungfruolja
skal och saft av 2 citroner

Honungsglaserat grillspett med sataysås

Skriv ut recept
Honungsglaserat grillspett med sataysås
Förberedelsetid 20 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Passiv tid 1-8 tim
Portioner
personer
Ingredienser
Förberedelsetid 20 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Passiv tid 1-8 tim
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Blanda alla ingredienser till marinaden (se ovan).
  2. Lägg det tärnade getköttet i marinaden, låt dra minst en timme (men gärna flera timmar eller över en natt). Om du använder segare delar av geten än steken så måste du koka getköttet mört innan du lägger det i marinaden för att dra.
  3. Ta upp getköttet. Spara marinaden. Trä på köttet på 8 oljade träspett växelvis med röd och grön paprika samt svamp.
  4. Lägg på en förvärmd grill och grilla på hög värme i ca 5 minuter. Pensla med marinaden hela tiden och vänd spetten.
  5. Sänk värmen till medelhög och fortsätt i ytterligare 10 minuter, rotera spetten ibland och pensla på med marinad tills det är klart. Servera med sataysås, en sallad och cous cous.
Receptanteckningar

 Så här kan du göra marinaden och sataysåsen:

Marinad:

2 msk honung
2 msk sojasås
1 msk citronsaft
1 msk sherry [valfritt]

Sataysås:

30 gram smör
1 lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, krossade
2 msk jordnötssmör
1 tsk currypulver
1 tsk soja
1 tsk chilisås (söt, mild eller het efter smak)
125 ml vatten
1 msk citronsaft

Värm smöret i en kastrull. Fräs löken och vitlöken i ca 2 minuter. Tillsätt curry och koka i en minut. Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda utan lock tills det tjocknar.

Till rätten kan du servera en sallad och cous cous smaksatt med citrus och/eller chili.

Carne de Cabra Compuesta (Getgryta från Gran Canaria)

Skriv ut recept
Carne de Cabra Compuesta (Getgryta från Gran Canaria)
Förberedelsetid ½ tim
Tillagningstid 2 tim
Portioner
personer
Förberedelsetid ½ tim
Tillagningstid 2 tim
Portioner
personer
Instruktioner
  1. Skär köttet i tärningar och krydda.
  2. Bryn löken i olja och lägg i köttet och låt det få färg.
  3. Lägg därefter i paprika, paprikapulver, spansk peppar, timjan, nejlika, spiskummin och vin och låt det sjuda i c:a 15 minuter.
  4. Häll slutligen på vatten så att köttet täcks och låt det koka i ungefär en timme.
  5. Servera med papas arrugadas.