Polpette pere e Blu di capra

Skriv ut recept
Polpette pere e Blu di capra
Idag vill jag inbjuda dig att prova en blå getost tillsammans med päron. Men det är ju gammalt, kanske du tänker. Men denna kombination i ny orm blir en läcker förrätt för alla som älskar alla former av polpette, gyllene och friterade (stekta); något att bjuda på en tidig höstkväll tillsammans med en god prosecco eller ett annat favoritvin.
Portioner
polpette
Ingredienser
Portioner
polpette
Ingredienser
Instruktioner
 1. Använd helst ett fullkornsströbröd - eller börja med att göra ett eget ströbröd på ett dagsgammalt fullkornsbröd. Ta loss skorpan och lägg den i en mixer. Kör det tills det blir som ett ströbröd.
 2. Rengör päronen: skala dem och dela dem sedan i hälfter. Skära bort frön och kärnor. Riv päronen fint och samla ihop päronmassan. Avlägsna så mycket vätska du kan genom att pressa med en sked eller med händerna tills du får en torr du får en så torr massa som möjligt.
 3. Överför massan till en skål och tillsätt det rivna skalet från en citron, den rivna pecorinon samt salt och peppar efter smak.
 4. Kör valnötterna i mixern, men inte för långe då de blir oljiga. Lägg till resten av ingredienserna, inklusive det tidigare gjorda ströbrödet.
 5. Knåda allt för hand till en ganska kompakt blandning. Ta en liten del av degen, rulla den mellan handflatorna och gör ett litet hål - som en skål - i mitten. Fyll skålen med en tesked av en blåmöglig getost.
 6. Täta till varje polpetta med hjälp av lite mer deg om det behövs. Rulla bollarna så runda du vill/kan. Fortsätt att göra på samma sätt tills alla polpette är färdigrullade. Du ska då ha ca 10 polpette. Sätt dessa åt sidan, och fortsätt med att förbereda brödplandningen de ska rullas i.
 7. Kör brödskorpan i en mixer till en ströbrödsblandning. Häll över den till en skål och smaksätt med hackad rosmarin. Vispa upp ett ägg som smaksatts med en nypa salt i en annan skål.
 8. Rulla varje bulle i det uppvispade ägget och sedan i brödsmulorna med rosmarin. När de är klara, placera dem på en bricka som de kan serveras från.
 9. Värm en fritös eller en panna med fröolja (eller en annan olja, t ex olivolja). När denna har nått en temperatur på 170 ° (i en panna kan du mäta det med en kötttermometer) lägger du i några polpette åt gången för att inte sänka temperaturen för mycket. Det tar ungefär 3 minuter för dem att bli klara. Lägg dem på ett absorberande papper (hushållspapper). Smaka sedan av päron- och Blu di Capra polpette som du vill, ensamma eller åtföljda av en sallad av ruccola, tomater, valnötter, färska päronskivor och balsamvinäger!

Bräserad getlägg

Skriv ut recept
Bräserad getlägg
Förberedelsetid ca 20 minuter
Portioner
personer
Ingredienser
Förberedelsetid ca 20 minuter
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
 1. Sätt ugnen på 125 grader. Klappa in läggen i salt och peppar.
 2. Häll i oljan i en stekgryta som du kan sätta i ugnen. Lägg i löken, vitlöken, citronen i klyftor, chilin och rosmarinkvistarna.
 3. Lägg i läggen i grytan. Rör om lite så den får alla goda ingredienser runt om sig.
 4. Sätt in allt i ugnen och vänta ca 4 timmar på att det ska bli klart. Du kan kanske höja temperaturen något för att få det klart lite tidigare. Kolla då och då.
 5. Servera klyftpotatis, brysselkål och en egen ketchup till detta.

Maccheroni con ragu di capra

Skriv ut recept
MACCHERONI CON RAGÙ DI CAPRA
För länge sedan var en gåva med getkött uppskattad - ja, t o m älskad - även om köttet kom från en gammal get och måste kokas länge för att bli ätbart. I Kalabrien är detta recept fortfarande uppskattat även om namnet på rätten i folkmun kan översättas med "maccarroni med skitkött", Men det blir gott av alla ingredienser!
Portioner
personer
Ingredienser
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
 1. Skär getkött och lägga det i en stor skål. Täck med vitt vin.
 2. Skala och skiva grönsaker i små bitar och lägg dem i marinaden tillsammans med köttet och örterna.
 3. Täck skålen med plastfolie och förvara i kylskåp i minst 4 timmar.
 4. Efter 4 timmar: ta bort köttet och grönsakerna (samt örterna) och separera köttet från grönsakerna.
 5. Hacka grönsakerna och örter från marinaden (utom lagerblad som tas bort).
 6. Hacka getkött i små bitar eller mal det med en köttkvarn (eller mixer - fast det har jag aldrig provat).
 7. Värm oljan i en gjutjärnsgryta tillsammans med chili och fyra nya lagerblad.
 8. När oljan blivit varm, tillsätt de hackade grönsakerna, kryddorna och stek i 5 minuter på medelvärme.
 9. Öka värmen och tillsätt getköttet, stek i 5 minuter under omrörning tills köttet blivit torrt.
 10. Häll på vinet och låt det koka tills allt avdunstat (på hög värme).
 11. När alkoholen har avdunstat helt, tillsätt tomatsås, salt och buljong.
 12. 12. Sänk värmen och koka i några timmar (minst 4 timmar säger originalreceptet, men då är det nog en seg gammal get som avses) med halvslutna lock under omrörning. Men det är så med italienska pastasåser; de blir bara bättre och bättre för varje timme man låter dem koka.
 13. Koka makaronerna i saltat vatten, häl av vattnet och blanda med såsen när denna är klar.
 14. Garnera skålen med ruven pecorinoost och, om så önskas, några hackade chilifrukter.