Polpette pere e Blu di capra

Skriv ut recept
Polpette pere e Blu di capra
Idag vill jag inbjuda dig att prova en blå getost tillsammans med päron. Men det är ju gammalt, kanske du tänker. Men denna kombination i ny orm blir en läcker förrätt för alla som älskar alla former av polpette, gyllene och friterade (stekta); något att bjuda på en tidig höstkväll tillsammans med en god prosecco eller ett annat favoritvin.
Portioner
polpette
Ingredienser
Portioner
polpette
Ingredienser
Instruktioner
  1. Använd helst ett fullkornsströbröd - eller börja med att göra ett eget ströbröd på ett dagsgammalt fullkornsbröd. Ta loss skorpan och lägg den i en mixer. Kör det tills det blir som ett ströbröd.
  2. Rengör päronen: skala dem och dela dem sedan i hälfter. Skära bort frön och kärnor. Riv päronen fint och samla ihop päronmassan. Avlägsna så mycket vätska du kan genom att pressa med en sked eller med händerna tills du får en torr du får en så torr massa som möjligt.
  3. Överför massan till en skål och tillsätt det rivna skalet från en citron, den rivna pecorinon samt salt och peppar efter smak.
  4. Kör valnötterna i mixern, men inte för långe då de blir oljiga. Lägg till resten av ingredienserna, inklusive det tidigare gjorda ströbrödet.
  5. Knåda allt för hand till en ganska kompakt blandning. Ta en liten del av degen, rulla den mellan handflatorna och gör ett litet hål - som en skål - i mitten. Fyll skålen med en tesked av en blåmöglig getost.
  6. Täta till varje polpetta med hjälp av lite mer deg om det behövs. Rulla bollarna så runda du vill/kan. Fortsätt att göra på samma sätt tills alla polpette är färdigrullade. Du ska då ha ca 10 polpette. Sätt dessa åt sidan, och fortsätt med att förbereda brödplandningen de ska rullas i.
  7. Kör brödskorpan i en mixer till en ströbrödsblandning. Häll över den till en skål och smaksätt med hackad rosmarin. Vispa upp ett ägg som smaksatts med en nypa salt i en annan skål.
  8. Rulla varje bulle i det uppvispade ägget och sedan i brödsmulorna med rosmarin. När de är klara, placera dem på en bricka som de kan serveras från.
  9. Värm en fritös eller en panna med fröolja (eller en annan olja, t ex olivolja). När denna har nått en temperatur på 170 ° (i en panna kan du mäta det med en kötttermometer) lägger du i några polpette åt gången för att inte sänka temperaturen för mycket. Det tar ungefär 3 minuter för dem att bli klara. Lägg dem på ett absorberande papper (hushållspapper). Smaka sedan av päron- och Blu di Capra polpette som du vill, ensamma eller åtföljda av en sallad av ruccola, tomater, valnötter, färska päronskivor och balsamvinäger!

Antipasto di anguria e formaggio

Skriv ut recept
Antipasto di anguria e formaggio
Använd detta som ett tilltugg till en aperitif eller för att överraska ett redan belåtet sällskap efter en god middag. Rätten kräver bara ca 20 minuters förberedelser, ingen matlagning i ordets verkliga bemärkelse. En god liten rätt till sommarn!
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Ta ut så många små cylindrar av vattenmelon som du vill servera dina gäster.
  2. Mosa getosten och rör den slät. Tillsätt lite olivolja, lagom med mynta samt salt och peppar.
  3. Toppa vattenmeloncylindrarna med ostkrämen och stick i en halv skiva gurka i varje klick av ostkrämen. Kombinationen av vattenmelon med ost kan tyckas riskabel, men resultatet blir en perfekt harmoni av smaker, av sött, salt, väldoftande mynta och en krispig gurka ovanpå detta.

Stufato di capra con patate

Skriv ut recept
Stufato di capra con patate
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skär köttet rent från senor och fett. Skär det sedan i små kuber eller bitar och ställ därefter undan det.
  2. Rengör grönsakerna. Hacka löken och sellerin, riv moroten grovt. Ta en lagom stor kastrull, fyll den med vatten och koka upp det, Lägg i buljongen, sänk sedan värmen och låt det sjuda vidare.
  3. Skölj tomaterna, hacka dem och blanda med några blad färsk basilika. Skala potatisen och skär den i samma storlek som köttbitarna. Ta en stekgryta och hetta upp olivoljan, tillsätt löken, moroten och sellerin. Efter några minuter kan du tillsätt köttet. Rör om allt väl. Låt allt brynas väl runtom och rör om hela tiden.
  4. När köttet har fått färg kan du hälla i det vita vinet. När vinet har kokat in är det dags att täcka köttet med buljongen och koka allt under omrörning i ungefär en timme.
  5. Lägg sedan i lagerblad och kryddor efter smak. Fortsätt att koka ytterligare tills köttet är helt mört. Ta ur buljongen och reducera den till önskad smak och konsistens, tillsätt då potatisen och ett glas vatten. Koka potatisen och tillsätt vatten om det behövs, lite vatten i taget.
  6. När potatisen är klar, tillsätt köttet och servera genast efter ett uppkok om det behövs. Strö tomat- och basilikahacket över det hela .

Maccheroni con ragu di capra

Skriv ut recept
MACCHERONI CON RAGÙ DI CAPRA
För länge sedan var en gåva med getkött uppskattad - ja, t o m älskad - även om köttet kom från en gammal get och måste kokas länge för att bli ätbart. I Kalabrien är detta recept fortfarande uppskattat även om namnet på rätten i folkmun kan översättas med "maccarroni med skitkött", Men det blir gott av alla ingredienser!
Portioner
personer
Ingredienser
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skär getkött och lägga det i en stor skål. Täck med vitt vin.
  2. Skala och skiva grönsaker i små bitar och lägg dem i marinaden tillsammans med köttet och örterna.
  3. Täck skålen med plastfolie och förvara i kylskåp i minst 4 timmar.
  4. Efter 4 timmar: ta bort köttet och grönsakerna (samt örterna) och separera köttet från grönsakerna.
  5. Hacka grönsakerna och örter från marinaden (utom lagerblad som tas bort).
  6. Hacka getkött i små bitar eller mal det med en köttkvarn (eller mixer - fast det har jag aldrig provat).
  7. Värm oljan i en gjutjärnsgryta tillsammans med chili och fyra nya lagerblad.
  8. När oljan blivit varm, tillsätt de hackade grönsakerna, kryddorna och stek i 5 minuter på medelvärme.
  9. Öka värmen och tillsätt getköttet, stek i 5 minuter under omrörning tills köttet blivit torrt.
  10. Häll på vinet och låt det koka tills allt avdunstat (på hög värme).
  11. När alkoholen har avdunstat helt, tillsätt tomatsås, salt och buljong.
  12. 12. Sänk värmen och koka i några timmar (minst 4 timmar säger originalreceptet, men då är det nog en seg gammal get som avses) med halvslutna lock under omrörning. Men det är så med italienska pastasåser; de blir bara bättre och bättre för varje timme man låter dem koka.
  13. Koka makaronerna i saltat vatten, häl av vattnet och blanda med såsen när denna är klar.
  14. Garnera skålen med ruven pecorinoost och, om så önskas, några hackade chilifrukter.

La capra alla neretese (1)

Skriv ut recept
Capra alla neretese
Capra alla neretese är en typisk lokal specialitet i provinsen Teramo, i synnerhet runt omkring kommunen Nereto (I höjd med Rom fast på östsidan av den italienska halvön). Denna rätt, salt och stark, tillagas med bitar av getkött tillsammans med tomatsås i en gryta. I slutet av tillagningen tillsätter man stekt röd chili eller, för den som inte vill ha en lika stark upplevelse, stekta röda paprikor.
Portioner
Portioner
Instruktioner
  1. Värm en stor gjutjärnsgryta med olja. Tillsätt skivad lök, selleri i bitar, hackad röd chili och stek på det. Tillsätt kryddnejlikan och sedan köttet, skuret i bitar, och bryn väl.
  2. Häll i ett glas vatten, tillsätt salt och peppar, täck över och tillaga på medelvärme i ca en timme tills vattnet har avdunstat. Häll då på vinet, lägg i tomaterna, hackade, lite mer salt och fortsätt koka ytterligare en timme.
  3. Hacka paprikorna i strimlor. Lägg dem till köttet när det återstår ca 20 minuter av koktiden. Stek på några fler chilifrukter, alternativt paprika, och garnera med när rätten är klar.

Långsamt marinerad och ugnsgrillad getstek

Skriv ut recept
Långsamt marinerad och ugnsgrillad getstek
Förberedelsetid 20 min
Tillagningstid 5 tim
Portioner
Ingredienser
Förberedelsetid 20 min
Tillagningstid 5 tim
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Gör marinaden: Låt säga att du tänker bjuda på denna rätt på kvällen. Samma morgon skär du persikor och äpplen i små tärningar. Riv cesten (zesten) av citronen. Ta fram folierullen och dra av en lagom bit. Salta och peppra steken, sprid cesten över hela steken, klappa in allt så det sitter i köttet och lägg den sedan på folien. Packa äpple och persikor runt om och gör ett vackert foliepaket av alltihop. Lägg det i kylskåpet.
  2. På kvällen: ta fram paketet ur kylskåpet ca 3 timmar innan det ska grillas. Lägg det i rumstemperatur. Men låt allt ligga kvar i paketet.
  3. Veckla upp paketet när det är dags för grillning. Lägg det i en ugnspanna och lägg marinaden och frukten runt och ovanpå. Slå också på hälften av vinet och använd folien till att göra ett slags tält över allt det goda.
  4. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in plåten och dra ner temperaturen till 200 grader. Rosta steken ca 1 timme (eller längre beroende på getens ålder). Kontrollera vätskan och slå på resten av vinet när den första halvan har kokat in i köttet.
  5. När köttets innertemperatur är ca 50 grader kan du sätta på ugnsgrillen och ta bort folien. Köttet ska sedan bli fint brynt runt om, så vänd köttet vid behov.
  6. Ta ur köttet från ugnen när innertemperaturen är mellan 50-55 grader. Lägg folien över och linda gärna in allt i en handduk för att behålla värmen. Låt allt vila ca 15 minuter och skiva sedan upp köttet på ett uppläggningsfat.
  7. Använd det som eventuellt är kvar i ugnspannan till såsen. Häll i ca 1 dl vitt vin och reducera det hela. Smaka av såsen.

Marockansk getgryta

 

 

Skriv ut recept
Marockansk getgryta
Börja med att göra den marockanska "Tagine Simmer Sauce". Tagine är i de nordafrikanska köken namnet på ett slags lergryta. Se bilden. Gör din egen sås med honung, dadlar, tomatpuré, olivolija, soja, salt och kryddor (jag tar lite österländskt som finns i min kryddlåda), citronjuice, vitlök, rökt paprikapulver (och lite smulad eller hackad chipotle). Kvantiteter är svårt att säga något om. Smaka av efter hand och när du är nöjd är såsen bra.
Portioner
personer
Ingredienser
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Börja med att göra den marockanska såsen Tagine Simmer Sauce i en kastrull. Håll den puttrande på låg värme. Värm sedan olivoljan i en stor järngryta. Tillsätt lök och potatis och stek på medelvärme tills de är fint brynta.
  2. Tillsätt tomaterna och koka tills all saft från tomaterna har kokat in och lägg sedan i persilja och mynta, salt och peppar.
  3. Tillsätt getköttet och bryn det på alla sidor. Häll sedan i den marockanska såsen som helst ska sjuda för att inte få köttet att kallna.
  4. Tillsätt vatten och täck sedan med lock och minska värmen. Koka i ca två timmar på låg värme, kontrollera ofta och tillsätt vid behov mer vätska. När köttet lätt faller sönder mellan två gafflar är det klart. Servera varm över ris - jag föredrar basmatiris - eller couscous.

Spezzatino di capretto

Skriv ut recept
Spezzatino di capretto
Spezzatino är det italienska ordet för gryta. Servera med en enkel sallad och eventuellt ett vitt, lite kraftigare vin från t ex Orvietotrakten till denna ganska milda getgryta.
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Hetta upp oljan i en stekgryta och bryn köttet på hög värme tills det har en gyllene färg runt om.
  2. Ta köttet från pannan och stek löken, tillsätt vitlöken och lägg tillbaka köttet i grytan.
  3. Tillsätt morötter, vitt vin, örter och kryddor. Täck och bräsera på långsam värme i minst en timme. Kontrollera så att köttet är nästa klart innan du går vidare.
  4. Lägg i fänkålen och kontrollera om du behöver tillsätta mer vätska. Koka i ytterligare 20 minuter. Justera kryddningen om det behövs och servera sedan med en sallad som enda tillbehör. Avsluta med att droppa över lite olivolja. Lite bröd för att suga upp buljongen är också fint att ha till.

Getgryta med okra och tomater

 

Skriv ut recept
Getgryta med okra och tomater
Denna gryta var lätt att göra. Skär köttet i lagom stora kuber, strö över salt och peppar och ställ åt sidan. Använd konservad okra på burk. den finns att köpa på många ställen. Finhacka vitlöksklyftorna och hacka tomaterna grovt.
Förberedelsetid 15 minuter
Tillagningstid 1 tim (elller mer)
Portioner
personer
Ingredienser
Förberedelsetid 15 minuter
Tillagningstid 1 tim (elller mer)
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Ringla ner olivolja i en stor tung järngryta, bränn på plattan och minska snabbt till medelvärme,
  2. Stek kuberna av getköttet under omrörning i 3 minuter.
  3. Tillsätt sedan tomatburken (utan burk!) samt jalapeñon och vitlöken. Fräs upp allt under omröring.
  4. Slå på vatten, salt och peppar. Se till så att vätskan täcker köttet. Rör ihop och sätt på locket. Reducera värmen och sjud det hela i 30 minuter eller mer (tills köttet faller isär när du bearbetar det med två gafflar).
  5. Tillsätt mot slutet den okra på burk (använder du färsk okra måste den i redan från början och se då till att ta bort de delar som gör den lite slemmig ) Justera kryddningen efter smak, tillsätt citronsaft och servera den varm på en bädd av basmatiris.