Bräserade gethalskotletter med en grön senap, sötpotatis och Massaman Curry

Skriv ut recept
Bräserade gethalskotletter med en grön senap, sötpotatis och Massaman Curry
En thaiinspirerad geträtt med Massaman Curry. Googla curryn så hittar du recept på den.
Förberedelsetid 1-2 timmar
Portioner
personer
Ingredienser
Förberedelsetid 1-2 timmar
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Krydda gethalskotletterna generöst med salt och peppar. Tillsätt oljan i en varm stekgryta och bryn halsarna väl på båda sidor.
  2. Ta upp kotletterna och tillsätt om nödvändigt mer olja och därefter lök och vitlök, citrongräs (-cest) och ingefära samt limeblad och vitt vin. Koka upp och koka i 2 minuter och tillsätt därefter även kycklingbuljongen. Täck med lock och koka i ca 2 ½ timmar i ugnen inställd på 165 grader C.
Receptanteckningar

Börja med köttet och under tiden detta kokar i ugnen kan du fixa en  grön senap med sötpotatis och en currypasta som skall användas till Massaman Curry.

Den gröna senapen med sötpotatis

2 koppar sareptasenap* (se bild nedan), hackad
2 schalottenlökar, tunt skivade
4 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 msk olivolja
Lite vatten

2 sötpotatisar, skalade och tärnade
1 liter vatten
Salt och peppar

Ställ en stor stekpanna på medelvärme, tillsätt olja. Svetta  schalottenlöken och vitlöken i 1 minut. Tillsätt sareptasenapen, vatten och kryddageneröst. Koka i 10 minuter. Placera det gröna i en sil och sila bort överflödigt vatten.

Koka upp saltat vatten. Koka den tärnade sötpotatisen cirka 4 minuter eller tills den mjuknar. Chocka den i kallt vatten, helst isvatten. Blanda detta med sareptasenapen och ställ åt sidan.

* Sareptasenap kan odlas i Sverige. Lindbloms frö har frön.

För currypastan

Om du vill göra det enkelt för dig använder du en färdig curry från snabbköpets kryddhylla. Men det blir ingen pasta av det och det blir inte lika roligt som att göra pastan själv.

7 st helst färska röda thailändska chili, med borttagna frön och finhackad
6 schalottenlökar, skivade
6 vitlöksklyftor
2 msk ingefära, skalad och hackad
3 msk hackat citrongräs eller citroncest
1 msk koriander
1 msk korianderfrön, rostade
1 tsk spiskummin, rostat
6 kryddnejlikor, rostat
½ tsk muskot nöt, riven
1 kanelstång, rostad
5 kardemumma, hela och rostade
2 tsk muskotblomma, rostat
(3 msk rostade jordnötter)
Salt efter smak

Mal alla torra och hela rostade eller icke-rostade kryddor i en kryddkvarn. . Lägg sedan alla ingredienser utom jordnötter (som inte behöver användas) i en mixer, och kör allt till ett mos med hjälp av vätskan från chilipepparn och löken. Tillsätt eventuellt lite mer vätska om det finns behov till det. När det blivit en slät och fin pure av detta, kan du eventuellt tillsätta jordnötterna och smaksätt slutligen med salt.

För Massaman Curry

Currypastan ovan
3 msk ankfett eller smör
4 koppar kokosmjölk
1 kopp tamarind
3 msk socker
3 msk fisksås
3 kaffir limeblad
1 kopp ananas juice

Sätt en kastrull på medelhög värme, tillsätt ankfettet eller smöret och stek currypastan (eller snabbköpscurryn) i högst 2 minuter. Tillsätt återstående ingredienser, förutom ananasjuicen. Koka i ca 20 minuter, och tillsätt sedan ananasjuicen precis mot slutet så att såsen blir varm.

Nu bör gethalskotletterna snart vara klara så då återstår bara att fixa lite garnering och att montera hela rätten på ett vackert fat

För garnering

2 msk kokosflingor
1 msk schalottenlök, hackad
1 tsk olivolja
(1 msk torkade räkor, hackade)

Stek kokosflingor och schalottenlök i olja. Blanda i de torkade räkorna om du har detta eller salta måttligt. Ställ åt sidan för att användas som garnering på slutet.

Montera rätten

Placera de bräserade gethalskotletterna på ett stort fat. Klicka ut den gröna senapen blandad med sötpotatisen. Toppa med Massaman Curry och garnera med den stekt cocosblandningen strödd över hela härligheten.

Smaklig måltid!

Ugnsstekt ungget med ansjovis, rosmarin och citron

Skriv ut recept
Grillad ungget med ansjovis, rosmarin och citron
Ett sicilianska recept på killing-/unggetskött.
Förberedelsetid ½ timme
Tillagningstid ca 1 timme
Portioner
personer
Ingredienser
Förberedelsetid ½ timme
Tillagningstid ca 1 timme
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Värm ugnen till 165 grader C.
  2. Till såsen (se ingredienser nedan): mortla vitlök och ansjovis. Tillsätt sedan rosmarinbladen och gör allt till en slät pasta. Tillsätt vitt vin, vinäger, olivolja och citronsaft samt skal.
  3. Häll mjölet på en tallrik. Krydda först köttet och vänd det sedan i mjölet. Skaka bort överskottet. Värm oljan i en gryta på spisen. Tillsätt köttbitarna och stek på alla sidor tills de är gyllenbruna. Tillsätt såsen, täck med lock (eller folie) och ta grytan till ugnen. Koka där i ca 20-30 minuter och ta sedan bort locket (folien) och fortsätt koka i ytterligare 20-30 minuter - eller tills köttet känns mört och färdigt.
  4. Halvvägs genom denna sista halvtimmen bör du vända köttet och se så det inte kokar torrt. Då kommer såsen att smaka bittert. Tillsätt vatten om det börjar torka ut för mycket. Samtidigt som du tar bort locket bör du också lägga alla grönsaker och den hela chilin på en bakplåt eller ugnsfast form. Krydda och ringla över olivolja. Sätt in i ugnen för att steka klart resten av tillagningstiden.
  5. När köttet är klart kan du flytta över det på ett vackert serveringsfat. Placera de rostade grönsakerna runtom och häll sedan såsen över hela härligheten.
Receptanteckningar

Till såsen:
6 vitlöksklyftor
8 ansjovisfiléer i olja, avrunna
1 knippe rosmarin, plocka bladen
2 dl torrt vitt vin
2 dl vitvinsvinäger
0,5 dl extra jungfruolja
skal och saft av 2 citroner