Crostone con verdure e formaggio

Skriv ut recept
Crostone con verdure e formaggio
Bröd, ost och grönsaker - med enkla ingredienser kombinerar du något riktigt gott och aptitretande. Ingen kommer att kunna motstå denna skapelse med grönsaker och ost! I receptet används en italiensk getost, endiv och auberginer, tomater som ger sötma och färg.  STRACAPRA är en krämig getost som tillverkas på samma sätt som en Taleggio. Den görs på mejeriet Arnoldi som är beläget på 800 m höjd uppe i Val Taleggio i norra Italien. Du kan köpa den även i Sverige, t ex på Möllans ost i Malmö.
Portioner
personer
Ingredienser
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
 1. Förbered grönsakerna och osten. Ta bort endivens yttre blad, dela den /dem sedan i en halva och dela sedan varje halva i 3 delar på längden. Hetta upp en grillpanna (eller grillen om du är utomhus och ska grilla mer), häll lite olivolja i pannan (eller pensla endiverna) och placera dem sedan i pannan (eller på grillen). Grilla i ca 3-4 minuter och vänd dem halvvägs så alla sidor grillas.
 2. Skölj sedan auberginen och torka den. Dela den/dem i halvor på längden; och sedan i halvor igen fast i andra riktningen: du får då 4 stycken fjärdedelar av en aubergin.
 3. När endiven är väl grillad, lägg över den på en tallrik; häll lite mer olivolja i pannan (eller pensla auberginen om du använder grillen ute) och grilla bitarna väl. Det tar ungefär 3-4 minuter, vänd dem halvvägs så de blir jämnt grillade.
 4. När auberginen är klar, lägg dem på tallriken. Ta sedan de baguetterna och dela dem i halvor. Grilla baguetterna på den skurna sidan lite snabbt. Skär getosten i små kuber och ordna dem på baguetterna, men lägg några bitar åt sidan. Lägg på auberginerna och endiven.
 5. Tvätta sedan tomaterna och skär dem i halvor eller skivor (om du har större tomater). Fördela dem på varje baguettehalva och avsluta med ostbitarna som du ställde åt sidan. Överför alltsammans till en förvärmd ugn (ca 200 grader) och värm på allt i ca 5 minuter (osten måste smälta). Skala under tiden ett par kvistar av timjan och fördela över baguetterna när de har värmts klart. Servera och njut!

La capra alla neretese (2)

Skriv ut recept
La capra alla neretese
Detta är en läcker huvudrätt med getkött som huvudingrediens. Den tillagas under påskhelgen i Abruzzo. Det är en traditionell maträtt, välsmakande och mycket speciell.
Förberedelsetid ½ timmar
Tillagningstid 2 timmar
Portioner
personer
Ingredienser
Förberedelsetid ½ timmar
Tillagningstid 2 timmar
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
 1. Skär köttet i lagom stora bitar, och tvätta det sedan under rinnande vatten om det behövs. Skala löken och skär den i småbitar. Lägg detta i en gryta stor nog att rymma allt, bryn med lite olja i botten, och smaksätt sedan med kryddnejlika, vitlök och citronskal. Tillsätt även sellerin. Täck allt med tomater och vatten och sjud i en och en halv timme eller tills köttet faller sönder. Tillsätt mer vatten vid behov.
 2. Stek paprikan mot slutet av koktiden och lägg över den i grytan de sista 2-3 minuterna av koktiden.

En “proper curry” på getkött

 

Skriv ut recept
Curry på getkött
Förberedelsetid 30 minuter
Tillagningstid 2-3 timmar
Portioner
personer
Ingredienser
Förberedelsetid 30 minuter
Tillagningstid 2-3 timmar
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
 1. Skär köttet i små bitar. Häll tillräckligt med olja i en järngryta för att täcka botten och värm på. Tillsätt den skivade löken och bryn löken något.
 2. Tillsätt spiskummin, bockhornsklöver, kanel och kryddnejlikor. Koka försiktigt tills löken är brynt. Lägg i ingefäran och den krossade vitlöken och stek i 30 sekunder.
 3. Tillsätt köttet och bryn allt väl. Reducera värmen och stek allt försiktigt några minuter.
 4. Lägg till currypulvret, paprikapulvret och chilipulvret. Lägg sedan till de hackade tomaterna (eller tomatburkarna) och rör om väl.
 5. Sedan ska du röra i 500 ml vatten och strö över kardemumma. Täck och låt sjuda långsamt i 11/2 till 2 timmar. Tillsätt mer vatten om det behövs under tillagningstiden.
 6. Servera med kokt basmatiris, mango chutney, gurka blandat med naturell yoghurt och indiskt bröd s k poppodum (kan uteslutas). Se länk för att göra eget bröd.
Receptanteckningar

Hur gör jag poppadom?

Getgryta med okra och tomater

 

Skriv ut recept
Getgryta med okra och tomater
Denna gryta var lätt att göra. Skär köttet i lagom stora kuber, strö över salt och peppar och ställ åt sidan. Använd konservad okra på burk. den finns att köpa på många ställen. Finhacka vitlöksklyftorna och hacka tomaterna grovt.
Förberedelsetid 15 minuter
Tillagningstid 1 tim (elller mer)
Portioner
personer
Ingredienser
Förberedelsetid 15 minuter
Tillagningstid 1 tim (elller mer)
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
 1. Ringla ner olivolja i en stor tung järngryta, bränn på plattan och minska snabbt till medelvärme,
 2. Stek kuberna av getköttet under omrörning i 3 minuter.
 3. Tillsätt sedan tomatburken (utan burk!) samt jalapeñon och vitlöken. Fräs upp allt under omröring.
 4. Slå på vatten, salt och peppar. Se till så att vätskan täcker köttet. Rör ihop och sätt på locket. Reducera värmen och sjud det hela i 30 minuter eller mer (tills köttet faller isär när du bearbetar det med två gafflar).
 5. Tillsätt mot slutet den okra på burk (använder du färsk okra måste den i redan från början och se då till att ta bort de delar som gör den lite slemmig ) Justera kryddningen efter smak, tillsätt citronsaft och servera den varm på en bädd av basmatiris.