Getgryta med okra och tomater

 

Skriv ut recept
Getgryta med okra och tomater
Denna gryta var lätt att göra. Skär köttet i lagom stora kuber, strö över salt och peppar och ställ åt sidan. Använd konservad okra på burk. den finns att köpa på många ställen. Finhacka vitlöksklyftorna och hacka tomaterna grovt.
Förberedelsetid 15 minuter
Tillagningstid 1 tim (elller mer)
Portioner
personer
Ingredienser
Förberedelsetid 15 minuter
Tillagningstid 1 tim (elller mer)
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Ringla ner olivolja i en stor tung järngryta, bränn på plattan och minska snabbt till medelvärme,
  2. Stek kuberna av getköttet under omrörning i 3 minuter.
  3. Tillsätt sedan tomatburken (utan burk!) samt jalapeñon och vitlöken. Fräs upp allt under omröring.
  4. Slå på vatten, salt och peppar. Se till så att vätskan täcker köttet. Rör ihop och sätt på locket. Reducera värmen och sjud det hela i 30 minuter eller mer (tills köttet faller isär när du bearbetar det med två gafflar).
  5. Tillsätt mot slutet den okra på burk (använder du färsk okra måste den i redan från början och se då till att ta bort de delar som gör den lite slemmig ) Justera kryddningen efter smak, tillsätt citronsaft och servera den varm på en bädd av basmatiris.

Getgryta med smaker från södra Europa

 

Skriv ut recept
Getgryta med smaker från södra Europa
Förberedelsetid 1 tim
Tillagningstid 2-4 tim
Portioner
personer
Ingredienser
Förberedelsetid 1 tim
Tillagningstid 2-4 tim
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Skär köttet i trevligt stora grytbitar. Låt det bli rumsvarmt.
  2. Halvera, skala och grovhacka löken. Fräs den sakta tillsammans med anis, kanel och 2 msk olivolja i botten på en stor tjockbottnad kastrull.
  3. Skiva sellerin. Skala och grovhacka palsternackan. Låt fräsa med löken tills allt är mjukt. Krossa vitlöksklyftorna rejält i en mortel eller med en konservburk mot en skärbräda, pilla av skalet och släng ner i grytan tillsammans med lagerblad. Fräs någon minut.
  4. Slå på tomater, vin och ca 6 dl vatten. Koka upp och låt sjuda.
  5. Bryn getbitarna hårt i omgångar med smör i en stor stekpanna. Rör ner några i taget i den sjudande såsen.
  6. Låt puttra utan lock (med lock på glänt om du har dålig ventilation) tills getköttet börjar bli ordentligt mört. Du kan också ställa den i ugn 100°C. Det kan ta mer än 4 timmar.
  7. Skär bort den grova mittstocken på fänkålen. Skiva ganska tunt. Fräs den mjuk i 2 msk olja, ha ner russinen sista minuten så att de steks lätt. Vänd ner i grytan, rör ner saffran, ev portvin och låt sjuda vidare tills köttet är smältande mört, ca 20-30 minuter.