Mina getter

 

Som säkert framgått har jag göingegetter.  Alla getter har genbanksintyg, och finns med i Allmogegetens genbank. Totalt fanns det i hela landet vid slutet av år 2016  endast 431 göingegetter – varav 96 bockar och 335 getter (Heidrun 3-4/2017, s 7). För göingegeten har det varit en positiv utveckling de senaste åren.

 

 

Caprina med sin getkilling våren 2019

Jag har idag tretton getter totalt, varav fem bockar (Keso, Andante, Kvarg och två bockar som föddes 2018: Paesano och Portofino) och fyra getter (Mozarella, Vitsippa, Caprina och Activia) samt fyra killingar (2 getter och 2 bockar) som kom våren 2019. De har ännu inte döpts.

Nedan kan du se dessa och även stamtavlorna för de getter som idag finns i genbanken (denna uppdateras hela tiden då nya getter tillkommer).

Det finns många skäl till varför vi ska bevara äldre typer av getter som kanske inte längre är konkurrenskraftiga för den som vill bedriva ett mer inkomstbringande lantbruk. Här kan du läsa mer om bevarandearbetet och genbanker.


Bocken Keso (se stamtavla)


Här är Mozzarella … (se stamtavla)


… och geten Vitsippa (se stamtavla).Här är bocken Andante … (se stamtavla)


… och geten Caprina (se stamtavla)

Geten Activia … (se stamtavla)… och bocken Kvarg  (se stamtavla).

Och så 2018 års bockar Portofino och Paesano.      I hagen skuttar också 2019 års killingar men vi får vänta på att se dem på bild.