Crostone con verdure e formaggio

Skriv ut recept
Crostone con verdure e formaggio
Bröd, ost och grönsaker - med enkla ingredienser kombinerar du något riktigt gott och aptitretande. Ingen kommer att kunna motstå denna skapelse med grönsaker och ost! I receptet används en italiensk getost, endiv och auberginer, tomater som ger sötma och färg.  STRACAPRA är en krämig getost som tillverkas på samma sätt som en Taleggio. Den görs på mejeriet Arnoldi som är beläget på 800 m höjd uppe i Val Taleggio i norra Italien. Du kan köpa den även i Sverige, t ex på Möllans ost i Malmö.
Portioner
personer
Ingredienser
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Förbered grönsakerna och osten. Ta bort endivens yttre blad, dela den /dem sedan i en halva och dela sedan varje halva i 3 delar på längden. Hetta upp en grillpanna (eller grillen om du är utomhus och ska grilla mer), häll lite olivolja i pannan (eller pensla endiverna) och placera dem sedan i pannan (eller på grillen). Grilla i ca 3-4 minuter och vänd dem halvvägs så alla sidor grillas.
  2. Skölj sedan auberginen och torka den. Dela den/dem i halvor på längden; och sedan i halvor igen fast i andra riktningen: du får då 4 stycken fjärdedelar av en aubergin.
  3. När endiven är väl grillad, lägg över den på en tallrik; häll lite mer olivolja i pannan (eller pensla auberginen om du använder grillen ute) och grilla bitarna väl. Det tar ungefär 3-4 minuter, vänd dem halvvägs så de blir jämnt grillade.
  4. När auberginen är klar, lägg dem på tallriken. Ta sedan de baguetterna och dela dem i halvor. Grilla baguetterna på den skurna sidan lite snabbt. Skär getosten i små kuber och ordna dem på baguetterna, men lägg några bitar åt sidan. Lägg på auberginerna och endiven.
  5. Tvätta sedan tomaterna och skär dem i halvor eller skivor (om du har större tomater). Fördela dem på varje baguettehalva och avsluta med ostbitarna som du ställde åt sidan. Överför alltsammans till en förvärmd ugn (ca 200 grader) och värm på allt i ca 5 minuter (osten måste smälta). Skala under tiden ett par kvistar av timjan och fördela över baguetterna när de har värmts klart. Servera och njut!