Långsamt marinerad och ugnsgrillad getstek

Skriv ut recept
Långsamt marinerad och ugnsgrillad getstek
Förberedelsetid 20 min
Tillagningstid 5 tim
Portioner
Ingredienser
Förberedelsetid 20 min
Tillagningstid 5 tim
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Gör marinaden: Låt säga att du tänker bjuda på denna rätt på kvällen. Samma morgon skär du persikor och äpplen i små tärningar. Riv cesten (zesten) av citronen. Ta fram folierullen och dra av en lagom bit. Salta och peppra steken, sprid cesten över hela steken, klappa in allt så det sitter i köttet och lägg den sedan på folien. Packa äpple och persikor runt om och gör ett vackert foliepaket av alltihop. Lägg det i kylskåpet.
  2. På kvällen: ta fram paketet ur kylskåpet ca 3 timmar innan det ska grillas. Lägg det i rumstemperatur. Men låt allt ligga kvar i paketet.
  3. Veckla upp paketet när det är dags för grillning. Lägg det i en ugnspanna och lägg marinaden och frukten runt och ovanpå. Slå också på hälften av vinet och använd folien till att göra ett slags tält över allt det goda.
  4. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in plåten och dra ner temperaturen till 200 grader. Rosta steken ca 1 timme (eller längre beroende på getens ålder). Kontrollera vätskan och slå på resten av vinet när den första halvan har kokat in i köttet.
  5. När köttets innertemperatur är ca 50 grader kan du sätta på ugnsgrillen och ta bort folien. Köttet ska sedan bli fint brynt runt om, så vänd köttet vid behov.
  6. Ta ur köttet från ugnen när innertemperaturen är mellan 50-55 grader. Lägg folien över och linda gärna in allt i en handduk för att behålla värmen. Låt allt vila ca 15 minuter och skiva sedan upp köttet på ett uppläggningsfat.
  7. Använd det som eventuellt är kvar i ugnspannan till såsen. Häll i ca 1 dl vitt vin och reducera det hela. Smaka av såsen.