Getkött kommer att bli nästa stora mattrend!

Lyssna på detta:

 

Det har bara börjat!

Visste du att getkött liksom smälter som smör – saftigt och lättsmällt – när man rostat en stek långsamt eller att en getgryta smakar gudomligt eller att en bit getkött på grillen gör hela sommaren.  Och vill du bjuda på något extra kan du göra en vitlökig merguez (uttalas mɛrˈɡɛz (uttalet hämtat från Wikipedia) och är en korv som oftast består av nöt-, lamm- eller fårkött och som bland annat är kryddad med spiskummin, och som kom till Frankrike via Algeriet)  av malt getkött – och succén är given när den ligger på grillen och du berättar hur du gjorde.

Även om getkött inte är ett av de vanligaste köttråvarorna i världen är det ett kött som växer i popularitet (se mer om detta här). Getkött håller på att bli på modet! Det dyker också upp i allt fler livsmedelsbutiker runt om i landet, och kommer snart att vara på butikshyllorna i en affär nära dig. Så: be prepared!

För dem som konsumerar mejeriprodukter från get, och vi är många som älskar getostar av alla slag, är frågan vad man ska göra med de små killingarna som varje år “hotar” getmjölksproduktionen. Det är en komplex etisk fråga, och en fråga som vi bör tänka på.

Dessa getter föds upp inomhus, på mjölkpulver från mejeriindustrin. Men getterna behandlas mycket väl och alla kommer från gårdar som han har besökt personligen.

Hans vänner, som stjärnkockarna Jamie Oliver och Hugh Fernley Whittingstall (den senare på River Cottage), bidrar till att öka medvetenheten om getköttet och att efterfrågan på getkött växer.

Getterna slaktas när de är sju månader gamla och har då en låg fetthalt, men en hög halt av protein och järn. Smaken är, som jag också sagt på andra sidor här, någonstans mellan lamm och vilt (men utan lammets smak av kofta – om det nu skulle finnas någon som tycker att lamm smakar kofta), med mer utpräglada köttfibrer. En stor fördel med getkött är att eftersom det äts av många kulturer finns det många recept på vad man kan göra med det.

Fler stjärnkockar i Sverige borde prova på att laga mat med getkött bland ingredienserna. Då kan det bli fart på köttproduktionen här också.

Gå gärna till receptsidan för att botanisera bland allt gott man kan laga med getkött!


(1). Se http://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/features/goat-meat-next-big-food-trend-tasty-ethical-a7220531.html. Se även hans hemsida: http://groweatgather.co.uk/meet-the-ethical-supplier-james-whetlor-from-cabrito/