Recept med getost

Fyllda små paprikor med getost

Getkött är – åtminstone i Sverige – ofta en biprodukt för den som har getter för att göra ost. Osten är huvudprodukten. Det är den som en gång var själva anledningen till att man startade upp getskötseln. 

Så är det nog för de flesta getägare i Sverige. Därför lanserar jag nu en sida för alla som i likhet med mig älskar getost.

Vad gör getosten speciell?

Getosten är en ost med mjölk från tamget som huvudingrediens. Den smakar – som väl alla vet – på ett alldeles särskilt sätt. Det är på grund av att den innehåller kaprinsyra (efter det latinska ordet capra, som betyder just ‘get’). Kaprinsyra är en smakrik fettsyra som dessutom främjar utvecklingen av de goda tarmbakterierna hos människa, och även säljs som en hälsokostprodukt. Många personer som är laktosintoleranta brukar trots detta oftast tåla getost och fårost. (1)

(1). Från Wikipedia, uppslagsordet Getost.

Skriv ut recept
Bruschetta med getost, tomat och pesto
En bruschetta brukar ofta serveras med en annan ost, nämligen en mozzarella. I detta recept är mozzarellan utbytt mot en bit getost. Enklast att få tag på är väl en chèvre, men alla getostar går bra. Har du lyckan att ha en gård som gör egen getost i närheten är det självfallet någon av deras ostar du ska använda! Detta är annars det enklaste recept man kan tänka sig.
Tillagningstid 20 min
Portioner
personer
Ingredienser
Tillagningstid 20 min
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Ta fram en bakplåt. Ta sedan ungefär en matsked olivolja och blanda med krossad vitlök. Sprid detta över plåten, gärna med bakplåtspapper som skydd, och ta sedan de tunna brödskivorna och doppa dem i vitlöksoljan så att båda sidor får smak. Grädda dem sedan i mitten av ugnen, som bör stå på ca 180 grader, i 20-25 minuter eller tills de har fått en gyllenbrun och frasig yta.
  2. Kyl dem på galler något om du ska äta dem snart. De går också att förvara i en lufttät burk tills du behöver dem (de kommer att vara okej för upp till 2 veckor, vilket är mycket bra). Koka under tiden upp lite vatten i en kastrull och lägg i tomaterna. Hudfläng dem, dvs ta bort skalet efter att du någon minut doppat tomaterna i det kokande vattnet. Hacka dem i cm-stora tärningar. Lägg ut de rostade brödskivorna på serveringsfaten och börja med att bre på ett lager med pesto på varje skiva. Lägg därefter på ett generöst lager av hackad eller smulad getost och strö på de tärnade tomaterna tillsammans med lite krossad havssalt och grovmalen svartpeppar.
  3. Slutligen, tillsätt några droppar olivolja - men överdriv inte mängden. Dekorera med ett basilikablad på varje skiva.
Skriv ut recept
Getostfyllda små paprikor
Mycket enkelt men också mycket gott. Servera med en sallad av ruccola, pinjenötter, ett finhackat gott äpple och lite olivolja. Lägg till en köttbit av bästa sort och lite tärnad stekt potatis och du har fixat en festmåltid.
Förberedelsetid 10
Tillagningstid 5
Portioner
Ingredienser
Förberedelsetid 10
Tillagningstid 5
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Mosa osten och blanda den med den krossade vitlöken och finhackade persiljan. Skeda över den i de små paprikorna efter att du skurit av toppen. Stänk över lite olivolja och dra slutligen några varv på pepparkvarnen.

—————-