Recept med getost

Fyllda små paprikor med getost

Getkött är – åtminstone i Sverige – ofta en biprodukt för den som har getter för att göra ost. Osten är huvudprodukten. Det är den som en gång var själva anledningen till att man startade upp getskötseln. 

Så är det nog för de flesta getägare i Sverige. Därför lanserar jag nu en sida för alla som i likhet med mig älskar getost.

Vad gör getosten speciell?

Getosten är en ost med mjölk från tamget som huvudingrediens. Den smakar – som väl alla vet – på ett alldeles särskilt sätt. Det är på grund av att den innehåller kaprinsyra (efter det latinska ordet capra, som betyder just ‘get’). Kaprinsyra är en smakrik fettsyra som dessutom främjar utvecklingen av de goda tarmbakterierna hos människa, och även säljs som en hälsokostprodukt. Många personer som är laktosintoleranta brukar trots detta oftast tåla getost och fårost. (1)

(1). Från Wikipedia, uppslagsordet Getost.

Skriv ut recept
Champignon farciti al formaggio di capra e spinaci
Om du älskar svamp och getost är detta ett recept för dig! Om du dessutom har spenat ute i trädgårdslandet har du allt du behöver. I annat hall finns ju snabbköpet runt hörnet så kan skaffa både portabello och spenat. Detta är en perfekt plockmat till hösten. Ljus och lite pepprig spenat med krämig getost är en fantastisk kombination av smaker. Dessa fyllda portabello blir fulla av smak och olika konsistens. Gör hellre mer av dessa än mindre då de kommer att gåt åt!
Portioner
personer
Ingredienser
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Putsa svamparna, ta bort stjälkarna och gröp ur svamparna på undersidan. Hacka svamprenset och lägg åt sidan.
  2. Värm 2 matskedar olja i en panna, tillsätt den hackade svampen och stek i några minuter.
  3. Skölj och krama ur spenaten. Sautera tillsammans med den hackade svampen och låt smakerna blandas några minuter. Mot slutet, krydda med salt och peppar.
  4. Häll upp allt i en skål. Tillsätt osten, delad i småbitar, den hackade gräslöken och blanda alltsammans. Fördela blandningen i de upp-och-ned-vända svamparna. Ordna dem i en panna eller ugnsfast form, strö över lite olja och tillaga allt i en förvärmd ugn vid 180 ° C i ungefär tjugo minuter. Ta ut och servera. Njut!
Skriv ut recept
Bruschetta med getost, tomat och pesto
En bruschetta brukar ofta serveras med en annan ost, nämligen en mozzarella. I detta recept är mozzarellan utbytt mot en bit getost. Enklast att få tag på är väl en chèvre, men alla getostar går bra. Har du lyckan att ha en gård som gör egen getost i närheten är det självfallet någon av deras ostar du ska använda! Detta är annars det enklaste recept man kan tänka sig.
Tillagningstid 20 min
Portioner
personer
Ingredienser
Tillagningstid 20 min
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Ta fram en bakplåt. Ta sedan ungefär en matsked olivolja och blanda med krossad vitlök. Sprid detta över plåten, gärna med bakplåtspapper som skydd, och ta sedan de tunna brödskivorna och doppa dem i vitlöksoljan så att båda sidor får smak. Grädda dem sedan i mitten av ugnen, som bör stå på ca 180 grader, i 20-25 minuter eller tills de har fått en gyllenbrun och frasig yta.
  2. Kyl dem på galler något om du ska äta dem snart. De går också att förvara i en lufttät burk tills du behöver dem (de kommer att vara okej för upp till 2 veckor, vilket är mycket bra). Koka under tiden upp lite vatten i en kastrull och lägg i tomaterna. Hudfläng dem, dvs ta bort skalet efter att du någon minut doppat tomaterna i det kokande vattnet. Hacka dem i cm-stora tärningar. Lägg ut de rostade brödskivorna på serveringsfaten och börja med att bre på ett lager med pesto på varje skiva. Lägg därefter på ett generöst lager av hackad eller smulad getost och strö på de tärnade tomaterna tillsammans med lite krossad havssalt och grovmalen svartpeppar.
  3. Slutligen, tillsätt några droppar olivolja - men överdriv inte mängden. Dekorera med ett basilikablad på varje skiva.
Skriv ut recept
Getostfyllda små paprikor
Mycket enkelt men också mycket gott. Servera med en sallad av ruccola, pinjenötter, ett finhackat gott äpple och lite olivolja. Lägg till en köttbit av bästa sort och lite tärnad stekt potatis och du har fixat en festmåltid.
Förberedelsetid 10
Tillagningstid 5
Portioner
Ingredienser
Förberedelsetid 10
Tillagningstid 5
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Mosa osten och blanda den med den krossade vitlöken och finhackade persiljan. Skeda över den i de små paprikorna efter att du skurit av toppen. Stänk över lite olivolja och dra slutligen några varv på pepparkvarnen.
Skriv ut recept
Antipasto di anguria e formaggio
Använd detta som ett tilltugg till en aperitif eller för att överraska ett redan belåtet sällskap efter en god middag. Rätten kräver bara ca 20 minuters förberedelser, ingen matlagning i ordets verkliga bemärkelse. En god liten rätt till sommarn!
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Instruktioner
  1. Ta ut så många små cylindrar av vattenmelon som du vill servera dina gäster.
  2. Mosa getosten och rör den slät. Tillsätt lite olivolja, lagom med mynta samt salt och peppar.
  3. Toppa vattenmeloncylindrarna med ostkrämen och stick i en halv skiva gurka i varje klick av ostkrämen. Kombinationen av vattenmelon med ost kan tyckas riskabel, men resultatet blir en perfekt harmoni av smaker, av sött, salt, väldoftande mynta och en krispig gurka ovanpå detta.
Skriv ut recept
Polpette pere e Blu di capra
Idag vill jag inbjuda dig att prova en blå getost tillsammans med päron. Men det är ju gammalt, kanske du tänker. Men denna kombination i ny orm blir en läcker förrätt för alla som älskar alla former av polpette, gyllene och friterade (stekta); något att bjuda på en tidig höstkväll tillsammans med en god prosecco eller ett annat favoritvin.
Portioner
polpette
Ingredienser
Portioner
polpette
Ingredienser
Instruktioner
  1. Använd helst ett fullkornsströbröd - eller börja med att göra ett eget ströbröd på ett dagsgammalt fullkornsbröd. Ta loss skorpan och lägg den i en mixer. Kör det tills det blir som ett ströbröd.
  2. Rengör päronen: skala dem och dela dem sedan i hälfter. Skära bort frön och kärnor. Riv päronen fint och samla ihop päronmassan. Avlägsna så mycket vätska du kan genom att pressa med en sked eller med händerna tills du får en torr du får en så torr massa som möjligt.
  3. Överför massan till en skål och tillsätt det rivna skalet från en citron, den rivna pecorinon samt salt och peppar efter smak.
  4. Kör valnötterna i mixern, men inte för långe då de blir oljiga. Lägg till resten av ingredienserna, inklusive det tidigare gjorda ströbrödet.
  5. Knåda allt för hand till en ganska kompakt blandning. Ta en liten del av degen, rulla den mellan handflatorna och gör ett litet hål - som en skål - i mitten. Fyll skålen med en tesked av en blåmöglig getost.
  6. Täta till varje polpetta med hjälp av lite mer deg om det behövs. Rulla bollarna så runda du vill/kan. Fortsätt att göra på samma sätt tills alla polpette är färdigrullade. Du ska då ha ca 10 polpette. Sätt dessa åt sidan, och fortsätt med att förbereda brödplandningen de ska rullas i.
  7. Kör brödskorpan i en mixer till en ströbrödsblandning. Häll över den till en skål och smaksätt med hackad rosmarin. Vispa upp ett ägg som smaksatts med en nypa salt i en annan skål.
  8. Rulla varje bulle i det uppvispade ägget och sedan i brödsmulorna med rosmarin. När de är klara, placera dem på en bricka som de kan serveras från.
  9. Värm en fritös eller en panna med fröolja (eller en annan olja, t ex olivolja). När denna har nått en temperatur på 170 ° (i en panna kan du mäta det med en kötttermometer) lägger du i några polpette åt gången för att inte sänka temperaturen för mycket. Det tar ungefär 3 minuter för dem att bli klara. Lägg dem på ett absorberande papper (hushållspapper). Smaka sedan av päron- och Blu di Capra polpette som du vill, ensamma eller åtföljda av en sallad av ruccola, tomater, valnötter, färska päronskivor och balsamvinäger!
Skriv ut recept
Crostone con verdure e formaggio
Bröd, ost och grönsaker - med enkla ingredienser kombinerar du något riktigt gott och aptitretande. Ingen kommer att kunna motstå denna skapelse med grönsaker och ost! I receptet används en italiensk getost, endiv och auberginer, tomater som ger sötma och färg.  STRACAPRA är en krämig getost som tillverkas på samma sätt som en Taleggio. Den görs på mejeriet Arnoldi som är beläget på 800 m höjd uppe i Val Taleggio i norra Italien. Du kan köpa den även i Sverige, t ex på Möllans ost i Malmö.
Portioner
personer
Ingredienser
Portioner
personer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Förbered grönsakerna och osten. Ta bort endivens yttre blad, dela den /dem sedan i en halva och dela sedan varje halva i 3 delar på längden. Hetta upp en grillpanna (eller grillen om du är utomhus och ska grilla mer), häll lite olivolja i pannan (eller pensla endiverna) och placera dem sedan i pannan (eller på grillen). Grilla i ca 3-4 minuter och vänd dem halvvägs så alla sidor grillas.
  2. Skölj sedan auberginen och torka den. Dela den/dem i halvor på längden; och sedan i halvor igen fast i andra riktningen: du får då 4 stycken fjärdedelar av en aubergin.
  3. När endiven är väl grillad, lägg över den på en tallrik; häll lite mer olivolja i pannan (eller pensla auberginen om du använder grillen ute) och grilla bitarna väl. Det tar ungefär 3-4 minuter, vänd dem halvvägs så de blir jämnt grillade.
  4. När auberginen är klar, lägg dem på tallriken. Ta sedan de baguetterna och dela dem i halvor. Grilla baguetterna på den skurna sidan lite snabbt. Skär getosten i små kuber och ordna dem på baguetterna, men lägg några bitar åt sidan. Lägg på auberginerna och endiven.
  5. Tvätta sedan tomaterna och skär dem i halvor eller skivor (om du har större tomater). Fördela dem på varje baguettehalva och avsluta med ostbitarna som du ställde åt sidan. Överför alltsammans till en förvärmd ugn (ca 200 grader) och värm på allt i ca 5 minuter (osten måste smälta). Skala under tiden ett par kvistar av timjan och fördela över baguetterna när de har värmts klart. Servera och njut!

—————-