Trender

Här nedan följer några trender som vi kommer att märka av under åren som kommer – på ett eller annat sätt.

Getmjölk på bordet
Marknaden för getmjölk kommer att växa. Den beräknas växa fram till mitten av 2020-talet. Globalt har man menat att den kan komma att uppgå till cirka 15 miljarder dollar år 2024 och växa med mer än 7% under åren 2018-2024.

Just nu byggs en modern mejerihantering upp i många länder. Moderna kylar och kylkedjor för bästa logistik för varor som yoghurt och färsk mjölk förklarar utvecklingen av denna växande marknad för mejerivaror från getmjölk. Men det finns fler förklaringar till denna tendens. Den växande medvetenheten och det ökande antalet kampanjer som uppmanar oss att handla medvetet, annonser och digital marknadsföring kommer att öka försäljningen av dessa produkter på marknaden.

Det finns också näringsmässiga fördelar med getprodukter. Mjölken innehåller en annan laktos än den som finns i komjölk. Getmjölken är rik på kalcium, fettsyror och innehåller en lägre nivå av kolesterol. Denna produkt kan därför konsumeras av människor som är milt laktosintoleranta. Mjölken innehåller dessutom det s k beta-A2-kaseinet som har bättre egenskaper än A1-kaseinet som finns i komjölk (utom hos Jerseykor som också har A2-kasein). A1-kaseinet kan vara orsak till dels “den ökade risken för inflammatoriska processer som åderförkalkning, diabetes typ 1 och hjärt-kärlsjukdomar, dels en ökad aktivering av hjärnans belöningssystem.” Det kan alltså öka sötsuget och man vet att människor som är sockerberoende inte mår bra av produkter som innehåller A1-kasein. Mjölk med A2-kasein har inte sådana egenskaper. Detta kommer också att driva upp efterfrågan på mejeriprodukter från getter.

En getmjölksprodukt för spädbarn.

Även mjölkprodukter för spädbarn utvecklas just nu av getmjölk. Getmjölkpulver är en snabbt växande produkt i APAC- och MEA-regionerna samt i Latinamerika (det finns också tendenser till en sådan marknad i Europa). Mjölkpulvret används också till framställning av getost.

En av alla de tvålar som görs idag.

Tvål av getmjölk
Att göra tvål av getmjölk blir allt populärare. Getmjölksåpan ökar särskilt mycket inom det som kommit att kallas skönhetsvården. Där går budskapet om getmjölkens undergörande förmåga fram som en löpeld. Tvålar av getmjölk rensar huden på djupet men försiktigt och utan tillsatseer av farliga kemikalier; de är fyllda med vitaminer, såsom A, B1, B6, B12, C, D, E, etc., och mineraler, såsom zink, koppar, järn, selen etc. vilket ger alla vävnader tillräckliga mängder näringsämnen; hudens hålls mjuk och fuktig av getmjölken; den förhindrar också för tidigt åldrande av huden; den är tillräckligt antibakteriell för att förhindra tillväxten av akneverkande bakterier och förstör de som redan finns på huden; den lindrar irritation och inflammationer på huden och läker hudinfektioner snabbare; den ser till att pH-värdet är som det ska vara. Ja, man kan förundras över alla dessa fördelar med getmjölkstvålen. 2019 kanske blir året då även jag kommer att använda tvål gjord på getmjölk dagligen.

Marknaden för getkött växer
Efterfrågan på getkött kommer att stiga under kommande år. Om vi tittar ut i världen blir detta än mer påtagligt. Getter är idag den främsta källan till animaliskt protein i många nordafrikanska och Mellanöstern-länder. Getter är också viktiga i Sydostasien, Karibien och andra tropiska områden

I många länder runt om i världen är getkött dessutom en delikatess som serveras vid särskilda sammankomster i rätter som i århundraden bestått av getkött som huvudingrediens.

Yoga i gethagen kanske inte är detsamma som getyoga.

Yoga med getter
Under den senaste åren har vi sett allt fler bilder på getter som travar omkring i yogaklasser. De klättrar på människor som försöker slappna av. Den här verksamheten kanske är en “fluga” men det är en fluga som idag inbringar ca 300 000 dollar i intäkter per år för den som var först med detta påhitt. Att djur omkring oss kan ha hälsobringande effekter vet vi redan, och varför skulle inte detta även kunna gälla getter?

Nåväl, detta är kanske inte en stor trend, men den sticker – liksom den nedan – ut och är något man ser allt oftare i t ex sociala medier.

Getter bland golfare
Nu har även golfare anslutit till denna trend. Golf med getter är en annan aktivitet som getentusiaster kan njuta av idag på några platser. Men det finns också get-retreater för den som önskar dra sig undan världens glam tillsammans med några getter. Faktum är att getter kan användas till mycket mer än vara i hagar. Men det är kanske trots allt där de trivs bäst. Så bevare-oss-väl för en utveckling där getter ses som söta leksaker som vi behöver införliva i våra liv för att må bättre. Men kanske öppnar snart ett getkafé på en plats nära dig, om det inte redan har öppnat?