Go Back

Getgryta med bönor och chili

Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 2 t
Total tid 2 t 30 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Medelhavet
Portioner 4 personer

Ingredienser
  

  • 1 kg killingkött med ben
  • 8 st schalottenlökar hela eller delade
  • 5 dl vatten
  • 2 st vitlöksklyftor minst 2 st
  • 1 st lagerblad
  • 2 st morötter ca 2 cm tjocka slantar
  • 400 gr krossade tomater på burk eller färska
  • 1 knippe timjan färsk eller torkad
  • salt q.b.
  • peppar q.b.
  • chili q.b.
  • 400 gr bönor färdigkokta på burk går bra

Instruktioner
 

  • Bryn köttet i små portioner och lägg sedan över dem i en gryta. Skala lökarna och dela den i klyftor. Bryn hastigt och lägg över dem i grytan.
  • Häll på vatten och tillsätt finhackad vitlök, lagerblad och morötter i skivor. Häll i de krossa tomaterna, timjan, salt och peppar. Hacka chilin (eller använd torkade chiliflarn) och lägg i grytan. Tänk på att chili som kokar med under lång tid sätter sprätt på smaken.
  • Koka upp och låt det småkoka på svag värme tills köttet blivit mört. Hur lång tid det tar beror på åldern på geten när den slaktades. Men räkna med 1,5-3 timmar.
  • Sila av bönerna. Häll dem i grytan och låt dem komma med några minuter före serveringen. Servera grytan med ett gott bröd och/eller med ris.