Go Back

Getgryta med saffransris

Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 4 t
Total tid 4 t 30 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Medelhavet
Portioner 4 personer

Ingredienser
  

  • SAFFRANSRISET
  • 10 st saffransstrån eller ½ kuvert saffran
  • 1 dl mjölk
  • 2 st bitar hel kanel
  • 1 st lagerblad
  • 3 st kryddnejlikor
  • 4 st kardemummakapslar
  • GETGRYTAN
  • 2 st getlägg
  • 2 st lök
  • salt och peppar q.b.
  • 2 dl vitt vin
  • 1-3 st vitlöksklyftor
  • olivolja q.b.
  • rosmarin q.b.

Instruktioner
 

  • Värm saffran och mjölk, låt dra minst 5 minuter.
  • Fräs kryddorna i olja, tillsätt ris och rör om försiktigt.
  • Låt fräsa någon minut, tillsätt salt, saffransmjölk och vatten.
  • Koka upp och låt koka under lock tills riset är mjukt, ca 10 minuter.
  • Dra från plattan och låt stå med lock på några minuter.
  • Stek lök försiktigt i oljan i en stekpanna. Lägg över det i en ugnssäker form. Salta och peppra läggen. Lägg i läggen i den ugnssäkra formen. hacka vitlöken och strö över den och slå på vinet runt om. Sätt ugnen på 125 grader C. Lägg på ett lock eller förslut med ugnssäker folie. Det tar ca 4-5 timmar att få köttet klart. Kolla så vätskan inte kokar bort. Häll på mer vin i så fall (eller buljong).