Go Back

Get Biryani

Namnet biryani eller biriani (بریانی) kommer från persiska ordet berya(n) (بریان), som betyder stekt eller rostad. Biryani har sitt ursprung i Mellanöstern och det sydasiatiska köket, som lagas på en blandning av kryddor, ris (vanligtvis basmati), linser, ibland kött och yoghurt. (Beskrivningen kommer från Wikipedia)
 
Förberedelser 1 t
Tillagningstid 2 t
Total tid 3 t
Måltid Huvudrätt
Kök Mellanöstern
Portioner 8 personer

Ingredienser
  

  • 500-900 gr basmatiris
  • 100-150 gr smör men helst ghee
  • 2 st kanelstänger
  • 1 tsk svartpeppar hela korn
  • 3 st lagerblad
  • 3 st lök skivade
  • 3 st vitlöksklyftor krossade eller finhackade
  • ca 4 cm färsk ingefära hackad
  • 1 kg getkött urbenad, skuren i kuber så gott det går
  • 2 tsk chilipulver eller flarn
  • 2 tsk torkad gurkmeja
  • 2 tsk koriander
  • 1 tsk garam masala
  • 150 gr vatten eller vegetabilisk buljong
  • 400 gr youghurt
  • 1 handfull katrinplommon
  • salt och peppar q.b.
  • färsk koriander att garnera med
  • GÖR EN LÖKSALLAD
  • 1 st rödlök fint skivad
  • färsk koriander eller slätbladig persilja
  • 1/4 tsk socker
  • 1 st citron pressa ur saften
  • STEKTA ÄGG
  • ägg, 1 st/person receptet anger egentligen ankägg men det har du kanske inte
  • chiliflinger och salt q.b.

Instruktioner
 

  • Tvätta riset och låt det vara blötlagt i minst 20–30 minuter, men helst 2 timmar.
    Värm en stor gryta på hög värme. Tillsätt det klarnade smöret (ghee) och lägg i kanelstänger, pepparkorn och lagerblad när smöret fräsar. Låt det steka på i en minut men utan att bränna det. Tillsätt lök, vitlök och ingefära och fortsätt i 3-4 minuter till. Men sänk värmen om det skulle bränna fast. När denna blandning är torr och brunfärgad är det klart.
  • Tillsätt getköttet och låt det bränna på i 10 minuter tills köttet är brynt runtom. Om blandningen börjar fastna, tillsätt några stänk med vatten.
  • Tillsätt de malda kryddorna och 2 teskedar salt och koka vidare i 5 minuter.
  • Tillsätt buljongen och koka på medelhög värme tills köttet är mört. Vätskan ska koka in i kryddblandningen. Tillsätt mer vätska om det skulle behövas.
  • Ta av från värmen när köttet är mört och det mesta av vätskan har kokat in. Låt svalna i 30 minuter. Rör sedan i yoghurt och katrinplommon.
  • Under tiden, ta en ny stor kastrull. Lägg i riset och 1 liter vatten. Koka i 10 minuter, häll sedan av vattnet.
  • Smörj sedan en stor djup gryta (som ska ha ett lock) med klarat smör (ghee). Fyll skålen med ris, curryn (det kokta getköttet med allt sitt tillbehör), sedan den gröna chilin, upprepa detta några varv och avsluta med ett extra lager ris på toppen. Lägg en fuktig kökshandduk över allt detta och lägg på ett lock. Koka detta på medelhög värme i 25 minuter tills du får ett krispigt ris i botten av grytan. Ta bort locket.
  • Gör löksalladen under tiden. Lägg skivad lök och koriander i en skål. Tillsätt socker och citronsaft och bland allt detta, se till att du verkligen klämmer ut smaken ur lökarna; de ska se ut som om de har minskat i storlek när det är klart.
  • För äggen, värm oljan i en stor stekpanna. Stek äggen och strö över chiliflingorna och en nypa salt.
  • Rör om biryanin och stjälp upp på ett serveringsfat. Toppa med de stekta äggen och garnera med koriander och löksalladen på runt om.