Go Back

Jamaican Jerk Goat

Det jamaikanska köket har en ganska eklektiska historia och kombinerar kryddiga, komplexa smaker med lokala ingredienserna - som tex lokala ölsorter. Detta tar fram olika smaker av get- eller lammköttet. Det här receptet har modifierats med tanke på tillgång till ingredienser.
Förberedelser 2 t
Tillagningstid 4 t
Total tid 6 t
Måltid Huvudrätt
Kök Kreolskt/jamaikanskt
Portioner 4 personer

Ingredienser
  

  • 2 st lime, zest och juice
  • 8 st vitlöksklyftor, skalade
  • 2-4 st stora lökar, skalade och hackade alt. 2 lökar och 2 pujolökar
  • 1-3 st chili t ex Scotch Bonnets eller Habanero
  • 1 st chalottenlök, skalad och hackad kan uteslutas
  • q.b. timjan blad och kvistar
  • 1 msk kryddpeppar malen
  • 1 msk kummin mortlad
  • 1 msk koriander malen
  • 1 msk ingefära malen
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk muskot
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar nymalen
  • 3 msk vätska t ex från en ale
  • 1 msk melass dvs något sött om du inte har melass. Honung eller sirap går bra.
  • 1 kg getkött gärna steken skuren i skivor

Instruktioner
 

  • Börja med att göra en Basic Jamaican Jerk Marinade:
    Riv limeskal och och pressa juice i en skål. Fortsätt med vitlök, lök, purjolök, chili (med eller utan frön avgör du själv), paprikapulver, schalottenlök (kan uteslutas och ersättas av löken ovan om du vill), timjan, kryddpeppar, kummin, koriander, ingefära, gurkmeja, muskot, salt, peppar, vätska (t ex en ale), melass (eller sirap/honung). Blanda allt med en stavmixer eller på annat sätt så att du får en slät pasta. Skrapa ner sidorna med en spatel för att ta vara på alla smaker. Tillsätt mer öl om blandningen är för torr. Smaka av innan du använder det. Om du använder Scotch Bonnets kan det bli riktigt hett! Denna marinad kan bevaras upp till två veckor i kyl om den ligger i en försluten behållare.
  • Täck getköttet med marinaden, gnugga in den i varje vrå. Låt köttet marinera minst 4 timmar i rumstemperatur, men gärna upp till 24 timmar men då i kylskåpet, innan du tar fram det för till grillen eller röken.
    Om du tillagar ett killingkött kan du göra som ovan beskrivet, men om du tillagar ett segare äldre getkött föreslår jag att du först kokar köttet i 1-2 timmar för att därefter marinera det.
  • Traditionellt tillagades detta över en eld på pimentoträ, vilket gav getköttet en unik smak. Men eftersom den här typen av träd inte finns i allas trädgård kan du experimentera med olika andra trädslag. Jag gillade att använda grillträ indränkta i whiskey (Wood Chips – Whisky). Innan du börjar grilla: förbered någon olja att stryka på köttet då det är mycket magert, så var försiktig när du tillagar det.
  • Grill:
    Tänd upp en liten mängd kol. Lägg på lite smakrika spån eller chunks, blötlagda om det är spån. Grilla på indirekt värme i början och låt röken omsluta köttet i 30-60 minuter. Tänk på att get är ett magert kött så pensla det ofta eller täck det under en tid av tillagningen med aluminiumfolie. Avsluta genom att placera köttet på direkt värme för att bränna utsidan så en skorpa bildas. Fortsätt att pensla det vid behov.
    Förslag på temperatur, se nedan.
  • Rök:
    Om du har en större köttbit kan det vara bra att tillaga den ännu långsammare. detta tillför ännu mer smak till rätten. Använd ett rökspån med någon smak, men tänk på att smakämnena bör komma från marinaden och inte bara från träslaget. Tillaga det vid ca 120 ° C - 150 ° C i 4 - 6 timmar, beroende på storlek och styckning.
  • Servera köttet med en Jamaican Jerk Potato Salad:
    4 skivor knaperstekt bacon, 2 stavar selleri, 6 smågurkor (Cornichons), 1 lök, 1 litet knippe med persilja, kokta potatisar, timjan och några ägg. Blanda alla ingredienser och knäck äggen för att göra allt till en smet.
    Tillbehör: 2 tsk het sås av något slag, 1/4 dl majonnäs och 1 tsk senap blandas med 1/2 tsk mald kryddpeppar och lite cayennepeppar samt salt.