Go Back

Pilaffris med getkött

Pilaffris är i sig en läcker och aromatisk maträtt från Mellanöstern som består av ris, tillagad i en buljong av lök och kryddor. Riset fungerar briljant tillsammans med ett smakrikt getköttet. 
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 2 t
Total tid 2 t 30 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Mellanöstern
Portioner 4 personer

Ingredienser
  

  • PILAFFRIS
  • 4 dl basmatiris
  • 1 st gul lök finhackad
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • 4 st hela nejlikor
  • 1 st lagerblad
  • 1 st kanelstång
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 nypa kardemumma
  • 2 msk smör
  • GETGRYTAN
  • 1 st gul lök grovt hackad
  • 5 hg getkött i strimlor så gott det går
  • salt och svartpeppar q.b.
  • olivolja q.b.
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk fransk matlagningssenap
  • 2 dl köttbuljong
  • 0,5 dl crème fraîche

Instruktioner
 

  • Skala och skiva löken och skär den i mindre bitar. Skär köttet i strimlor så gott det går, 1 cm breda och ca 2 1/2 cm långa, krydda med svartpeppar. Hetta upp oljan i en stekpanna på ganska hög värme, lägg i köttet och bryn det hastigt tills det har fått färg på alla sidor. 
  • Lägg i löken och låt den fräsa med tills den börjar mjukna, ca 3 minuter. Rör om då och då. Tillsätt tomatpuré, senap och buljong och låt det koka upp. Slå allt i en gryta, värm på och låt det koka tills köttet blivit mört. Tillsätt mot slutet av koktiden crème fraiche och salt. Låt allt bli varmt och servera genast.
  • Under tiden som getgrytan kokar klart kan du göra pilaffriset. Skala och finhacka löken. Fräs lök och ris med smöret i en gryta under omrörning. Tillsätt buljongen, koka upp och koka sedan riset på svag värme under lock i ca 20 minuter. Späd eventuellt med lite mer vatten mot slutet. Krydda med salt och servera riset till biffgrytan med crème fraiche i separat skål.