Go Back

MACCHERONI CON RAGÙ DI CAPRA

För länge sedan var en gåva med getkött uppskattad - ja, t o m älskad - även om köttet kom från en gammal get och måste kokas länge för att bli ätbart. I Kalabrien är detta recept fortfarande uppskattat även om namnet på rätten i folkmun kan översättas med "maccarroni med skitkött", Men det blir gott av alla ingredienser!
Förberedelser 1 t
Tillagningstid 4 t
Total tid 5 t
Måltid Huvudrätt
Kök Italienskt
Portioner 6 personer

Ingredienser
  

  • 600 gr makaroner
  • FÖR MARINADEN
  • vitt vin
  • 1 st lök
  • 1 st morot
  • 1 st lagom stor selleri
  • 2 st (minst) vitlöksklyftor
  • 3 st lagerblad
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 knippe persilja
  • FÖR SÅSEN
  • 400 gr getkött
  • 700 gr tomatsås på burk
  • 1 kopp vitt vin
  • 4 dl buljong eller varmt vatten
  • 2 st chili
  • 4 st lagerblad
  • q.b. pepparkorn
  • 1 dl extra jungfruolja
  • q.b. salt

Instruktioner
 

  • Skär getkött och lägga det i en stor skål. Täck med vitt vin.
  • Skala och skiva grönsaker i små bitar och lägg dem i marinaden tillsammans med köttet och örterna.
  • Täck skålen med plastfolie och förvara i kylskåp i minst 4 timmar.
  • Efter 4 timmar: ta bort köttet och grönsakerna (samt örterna) och separera köttet från grönsakerna.
  • Hacka grönsakerna och örter från marinaden (utom lagerblad som tas bort).
  • Hacka getköttet i små bitar.
  • Värm oljan i en gjutjärnsgryta tillsammans med chili och fyra nya lagerblad.
  • När oljan blivit varm, tillsätt de hackade grönsakerna, kryddorna och stek i 5 minuter på medelvärme.
  • Öka värmen och tillsätt getköttet, stek i 5 minuter under omrörning tills köttet blivit torrt.
  • Häll på vinet och låt det koka tills allt avdunstat (på hög värme).
  • När alkoholen har avdunstat helt, tillsätt tomatsås, salt och buljong.
  • Sänk värmen och koka i några timmar (minst 4 timmar säger originalreceptet, men då är det nog en seg gammal get som avses) med halvslutna lock under omrörning. Men det är så med italienska pastasåser; de blir bara bättre och bättre för varje timme man låter dem koka.
  • Koka makaronerna i saltat vatten, häll av vattnet och blanda med såsen när denna är klar.
  • Garnera skålen med riven pecorinoost och, om så önskas, några finhackade chilifrukter.