Go Back

Caldereta - en fillipinsk getstuvning

Detta är baserat på ett filippinskt recept som kallas caldereta. Det serveras vanligtvis med ris. Jag föreslår att du marinerar köttet i minst 6 timmar. Detta recept räcker till 2 till 4 personer beroende på hur mycket av getköttet som bara är ben. Servera detta över ris.
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 2 t 30 minuter
Total tid 3 t
Måltid Huvudrätt
Kök Asiatiskt, Thailändskt
Portioner 4 personer

Ingredienser
  

  • 1 kg getkött med ben skuren i stora bitar
  • 0,25 dl vinäger
  • 0,25 dl sojasås
  • 4 st vitlöksklyftor krossade eller finhackade
  • 2 msk olivolja
  • 1 st lök hackad
  • 1 st röd paprika skuren i fyrkanter 1-2 cm
  • 2 dl krossade tomater på burk passerade går också bra
  • 1-2 st potatis skuren i bitar
  • 2 st morötter skuren i bitar
  • 1 dl gröna ärtor
  • 1 nypa cayennepeppar
  • salt och peppar q.b.

Instruktioner
 

  • Blanda getköttet med vinäger, sojasås och vitlök i en stor skål; täck och kyl i 1 till 8 timmar. För bästa smak, marinera minst 6 timmar. Ta bort köttet från marinaden. Spara marinaden.
  • Värm oljan i en stor gryta över medelhög värme och bryn getköttet. Ta lagom antal bitar åt gången. Det kan ta 10 till 15 minuter. Lägg getkött åt sidan. Värm upp marinaden och rör i lök, röd paprika och vitlöksklyftor och låt puttra medium värme tills löken är genomskinlig, ca 5 minuter; häll i tomatsås och koka upp blandningen. Låt koka ihop något, cirka 5 minuter.
  • Lägg tillbaks getkött i såsen och häll i resten av marinaden (om den är kvar). Koka upp, sänk värmen till låg och låt sjuda täckt tills getköttet är mört, vilket kan ta 1-2 timmar beroende på getens ålder. Rör i potatis och morötter efter ca 1 timme; krydda med salt, svartpeppar och cayennepeppar. Fortsätt att koka tills getköttet är mört, potatis och morötter är genomkokta. det sista tar ca 20 till 30 minuter. Slå i ärtorna mot slutet och låt dem koka med ca 10 minuter. Justera kryddningen före servering.