Go Back

Potée de Riz à la Viande de Chèvre (Risgryta med getkött)

Denna risrätt kan vara beroendeframkallande. Smaken från getköttet och alla andra ingredienser sätter sig i riset efter 2 timmars tillagning. Det blir otroligt gott.
Förberedelser 1 t
Tillagningstid 2 t
Total tid 3 t
Måltid Huvudrätt
Kök Mellanöstern, Nordafrikanskt
Portioner 4 personer

Ingredienser
  

  • 1 kg getkött
  • 1 st lök skivad
  • 5 st vitlöksklyftor hackade
  • 3 st kanelstänger
  • 8 st kryddnejlikor
  • 8 st kardemummakapslar
  • 1/2 kopp oliv- eller rapsolja
  • 3 msk flytande grönsaksbuljong
  • 1 msk Xawaash se recept på denna kryddblandning nedan
  • 3 st tomater hackade
  • 6 kopp basmatiris
  • 12 kopp vatten

Instruktioner
 

  • Tvätta riset tills vattnet rinner klart. Det kan ta tre eller fyra gånger att tvätta och tömma. Efter att ha tvättat väl, täck riset med tillräckligt med vatten och låt det suga upp vattnet i 2 timmar.
  • Under tiden, skölj getköttet. Sautera löken på låg värme i oljan i en emaljerad gryta. Tillsätt sedan krossad eller finhackad vitlök, kanelstänger, kardemumma och kryddnejlika. Tillsätt getköttet och xawaash och bryn köttet. Tillsätt de hackade tomaterna och täck sedan och koka på medelvärme i 15 minuter.
  • Efter 15 minuter tillsätt 12 koppar kokande vatten i grytan. Som förstår av listan på ingredienser är andelen vatten dubbelt så stor som andelen ris. dvs om du tar 6 dl ris så tar du också 12 dl vatten. Täck över grytan och koka detta i 1½ timmar eller tills köttet blir så mört att du med två gafflar kan ta isär det.

Anteckning

Xawaash

Mixa ihop en kryddblandning som är en perfekt smaksättning till olika rätter från Nordafrika eller Mellanöstern. Xawaash går enkelt att blanda ihop och tillagas endast i några få minuter i panna. Förvara kryddblandningen i en kryddburk med lock. Superbra att ha hemma i kryddhyllan!
1 dl hela korianderfrön
1 dl spiskummin
1 tsk hel svartpeppar
1 st hel kanel
2 tsk kardemumma kapslar
1 tsk hel kryddnejlika
2 msk gurkmeja