Go Back

Recept med getkött och fänkål

Förberedelser 45 minuter
Tillagningstid 3 t
Total tid 3 t 45 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Franskt, Medelhavet
Portioner 2 personer

Ingredienser
  

  • 1 lårben av killingen
  • 3 st fänkål skär i ca 1 cm tjocka skivor
  • 12 st schalottenlökar skalade men hela
  • 12 st vitlöksklyftor skalade och lämnade hela
  • 1 knippe färsk timjan, rosmarin och persilja örter kan variera efter säsong
  • q.b. havssalt och peppar
  • 1 litet glas Pernod kan bytas mot grillkrydda med en svag laktitssmak alt. anis
  • 1 stort glas vitt vin och ett lika stort till kocken
  • 6 dl kycklingbuljong
  • q.b. olivolja

Instruktioner
 

  • Ett lårben av en killing kommer att variera i storlek. Därför måste jag överlämna beslutet om hur många detta skall mätta till dig.
  • Häll i en slurk olivolja i en uppvärmd stekpanna. Bryn lårbenet från killingen runtom, och placera det sedan placera i en ugnssäker form eller långpanna. Fortsätt med att svetta grönsakerna lökarna och fänkålen i pannan (se upp så de inte får färg). Placera grönsakerna runt lårbenet, tillsätt örtknippena, kryddor, Pernod (eller alternativen), vin och kycklingbuljong och ett stänk av extra jungfruolja - se till så att vätskan inte täcker allt.
  • Täck med folie och placera i en ca 225 grader C varm ugn i 20 minuter och dra sedan ner temperaturen till 165 grader och fortsätt att koka i ytterligare ca 2-3 timmar; halvvägs igenom detta kan du med fördel vända på benet. Kontrollera med kniv och gaffel om grönsakerna är bra och främst att köttet lossnar lätt från benet. Om de är klara, skiva upp köttet och placera med en hålslev grönsakerna och köttet på ett vackert serveringsfat. Häll resterande sås i en bottenredd kastrull (dvs en kastrull med lite mjöl utrört i smällt smör) och slå detta efter uppkok i en såskanna.