Go Back

Honungsglaserat grillspett med sataysås

Förberedelser 2 t
Tillagningstid 2 t
Total tid 4 t
Måltid Huvudrätt
Kök Asiatiskt, Japanskt
Portioner 4 personer

Ingredienser
  

  • 7,5 hg getkött i bitar för grillspett tärnat i bitar för grillspett. Använd den mörare stekbiten.
  • 1 st röd paprika skuren i 5 cm stora bitar
  • 1 st grön paprika skuren i 5 cm stora bitar
  • 24 st körsbärstomater
  • 24 st champinjoner

Instruktioner
 

  • Blanda alla ingredienser till en marinaden. Se nedan.
  • Lägg det tärnade getköttet i marinaden, låt dra minst en timme (men gärna flera timmar eller över en natt). Om du använder segare delar av geten än steken så måste du koka getköttet mört innan du lägger det i marinaden för att dra.
  • Ta upp getköttet. Spara marinaden. Trä på köttet på 8 oljade träspett växelvis med röd och grön paprika samt svamp.
  • Lägg på en förvärmd grill och grilla på hög värme i ca 5 minuter. Pensla med marinaden hela tiden och vänd spetten.
  • Sänk värmen till medelhög och fortsätt i ytterligare 10 minuter, rotera spetten ibland och pensla på med marinad tills det är klart. Servera med sataysås, en sallad och cous cous.

Anteckning

 Så här kan du göra marinaden och sataysåsen:
Marinad:
2 msk honung
2 msk sojasås
1 msk citronsaft
1 msk sherry [valfritt]
Sataysås:
30 gram smör
1 lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, krossade
2 msk jordnötssmör
1 tsk currypulver
1 tsk soja
1 tsk chilisås (söt, mild eller het efter smak)
125 ml vatten
1 msk citronsaft
Värm smöret i en kastrull. Fräs löken och vitlöken i ca 2 minuter. Tillsätt curry och koka i en minut. Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda utan lock tills det tjocknar.
Till rätten kan du servera en sallad och cous cous smaksatt med citrus och/eller chili.