Go Back

Grekisk getgryta

Denna rätt är vanlig i Grekland - på fastlandet såväl som på öarna - men på turistorterna är det mer sannolikt att den görs med fårkött istället för getkött. På Kreta, som har ganska liten jordbruksmark, är chansen att stöta på getkött större. Rätten går snabbt att förbereda men behöver massor av koktid, så det är nog bäst att göra den på en helg.
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 3 t
Total tid 3 t 30 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Grekiskt
Portioner 2 personer

Ingredienser
  

  • 200-300 gr getkött magert - men det är nästa allt getkött
  • 1 st lök grovhackad
  • 4 st stora tomater eller i purk hela tomater
  • q.b. Tomatpuré en generös klick
  • q.b. oregano
  • 2 st vitlöksklyftor krossade
  • 1 st citron delas i klyftor - ena halvan till servering
  • 1 st auberginer delad i bitar
  • q.b. olivolja

Instruktioner
 

  • Trimma köttet vid behov och tärna det sedan. Stek löken försiktigt i olivolja tills den är genomskinlig. Vrid upp värmen, lägg i köttet och bryn det. För över allt till en gryta och lägg i allt annat (utom en halv citron). Om du använder färsk oregano, behöver du några kvistar annars en generös nypa av den torkade oreganon. Du kan också skvätta i ett glas (eller ett halvt) rött vin - om du ändå har ett till hands under matlagningen.
  • Om du istället för kastrull vill använda en ugn går det bra. Värm upp den till omkring 130-140 grader. Vad du än väljer måste det koka ihop ca 3 timmar. Kontrollera då och då för att se till att det inte kokar tort - fyll i så fall på med varmt vatten från en vattenkokare. Testa köttet efter 3 timmar - det ska liksom smälta i munnen.

Anteckning

Oregano är viktigt - det är en ört som ofta skiljer grekiska rätter från andra Medelhavskök.
Vinet hjälper bara processen samt lägga till ytterligare en smak. Lägg till en sallad om du vill.
Servera med ris eller med ugnstekt potatis som i Grekland. Riset suger kanske upp den smakrika såsen, men den kan du också få upp med lite gott bröd.