Go Back

Getgryta med smaker från södra Europa

Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 4 t
Total tid 4 t 30 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Medelhavet
Portioner 4 personer

Ingredienser
  

  • 700 g grytbitar av get
  • 1 st gul lök
  • 1 tsk anis
  • ½ stång kanel
  • 1 st palsternacka
  • 2+2 msk olivolja
  • 1 st stjälk blekselleri
  • q.b. vitlök
  • i st lagerblad
  • 1 burk Mutti körsbärstomater
  • 1 msk kavfond
  • 2 dl rött vin
  • 1 stånd fänkål
  • 2 msk ljusa russin kan uteslutas
  • 1 påse saffran kan uteslutas
  • 1 msk oregano
  • smör till stekning
  • q.b. salt och peppar

Instruktioner
 

  • Skär köttet i trevligt stora grytbitar. Låt det bli rumsvarmt.
  • Halvera, skala och grovhacka löken. Fräs den sakta tillsammans med anis, kanel och 2 msk olivolja i botten på en stor tjockbottnad kastrull.
  • Skiva sellerin. Skala och grovhacka palsternackan. Låt fräsa med löken tills allt är mjukt. Krossa vitlöksklyftorna rejält i en mortel eller med en konservburk mot en skärbräda, pilla av skalet och släng ner i grytan tillsammans med lagerblad. Fräs någon minut.
  • Slå på tomater, vin och ca 6 dl vatten. Koka upp och låt sjuda.
  • Bryn getbitarna hårt i omgångar med smör i en stor stekpanna. Rör ner några i taget i den sjudande såsen.
  • Låt puttra utan lock (med lock på glänt om du har dålig ventilation) tills getköttet börjar bli ordentligt mört. Du kan också ställa den i ugn 100°C. Det kan ta mer än 4 timmar.
  • Skär bort den grova mittstocken på fänkålen. Skiva ganska tunt. Fräs den mjuk i 2 msk olja, ha ner russinen sista minuten så att de steks lätt. Vänd ner i grytan, rör ner saffran, ev portvin och låt sjuda vidare tills köttet är smältande mört, ca 20-30 minuter.